maanantai 2. joulukuuta 2013

Varoitus kaikille arkeologeille!Hieman jälkijättöisesti tai toisaalta jo ensi kenttäkautta silmälläpitäen tässä varoitus kaikille arkeologeille ja muille muinaisjäännöksiä maastossa bongaaville. Perinteisesti arkeologit ovat maastossa liikkuessaan tottuneet tuijottelemaan jalkojaan, osin mahdollisten muinaisjäännöshavaintojen takia ja ehkä osin myös mahdollisten käärmeiden varalta. 

Elokuussa törmäsimme arkeologian harrastajien kanssa Turun Kakskerrassa melkoisen sykähdyttävään luontohavaintoon. Olimme tutustumassa pronssikautiseen röykkiökohteeseen, jonka keskellä kasvoi kitukasvuinen mänty. Olimme juuri ryhmittäytymässä röykkiön ympärille, kun yht'äkkiä joku ryhmästämme huusi, että puusta putosi käärme. Kutakuinkin samalla hetkellä huomasimme päämme korkeudella, männynoksalla kaksi toisiinsa kietoutunutta käärmettä. Ilmeisesti käärmeitä oli ollut kaikkiaan kolme, mutta yksi putosi maahan kahden jäädessä rauhassa puuhun valokuvattavaksi. Eli röykkiöbongarin olisi ehkä silloin tällöin syytä nostaa katseensa kivikasoista myös puihin!Onneksi käärmeet olivat rantakäärmeitä.


"Käärmekasa" näkyy puun alaoksilla tummana möykkynä. Puun kohdalla oleva röykkiö on melko vaatimaton ja osin rikkoutunut, mutta kuitenkin selvä röykkiö.   

Kaisa Lehtonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...