perjantai 29. marraskuuta 2013

Kaappi lahden taakse

Turun museokeskuksen kulttuurihistoriallisen kokoelman esineitä lainataan pääasiassa Etelä-Suomen ammatillisesti hoidettuihin museoihin. Tällä kertaa esine, vieläpä sangen suurikokoinen, lähti meren taakse Ruotsiin. Kyseessä oli tämä Erik Olofsson Bringin joskus 1600- ja 1700-lukujen taitteessa valmistama barokkikaappi hienoine viiniköynnöskoristeluineen.


Lainaajana oli Norrlannin maakuntamuseo Murberget, jonka ensi vuonna avautuvaan norrlantilaista huonekaluja esittelevään näyttelyyn se lähti. Ruotsalaiskollegat olivat liikkeellä pakettiautolla, joten kaappi oli purettu ja pakattu osiinsa, tosin esineen koon ja painon vuoksi niin olisi tehty joka tapauksessa.


Tarkan mittailun ja sovituksen jälkeen kaappi saatiin kuin saatiinkin kokonaan kyytiin ja matkalle kohti Härnosandia.Esineen lainauskunto oli selvitetty ja lainaamisesta tehty esitys ja päätös museon normaalien proseduurien mukaan. Mutta hetkinen, yli 100-vuotias esine on lähdössä maan rajojen ulkopuolelle, eikä tarvittaisi maastavientilupa? Ei, sillä kulttuuriesineiden maastavientiä rajoittavan lain 5 §:ssä todetaan selkeästi:
Vientilupaa ei kuitenkaan tarvita, jos julkiseen kokoelmaan tai arkistoon kuuluva esine, evankelis-luterilaiselle kirkolle tai ortodoksiselle kirkkokunnalle taikka niiden seurakunnalle tai seurakuntayhtymälle kuuluva esine viedään maasta lainaksi näyttelyyn, konservoitavaksi tai tieteellistä tutkimusta varten ja se palautetaan Suomeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...