Halloween ehti jo mennä, mutta sitä sivuavasti: oletteko koskaan ihmetelleet, miksi amerikkalaisen elokuvan kauhugalleriaan kuuluvat ilkeät eloon heräävät nuket? Olisiko sikäläisellä Rushtonin leluyhtiöllä jotain tekemistä asian kanssa? Näin uskovat ainakin leikkimielellä sivuston "stuff you should know" bloggarit.
Rushtonin tehdas oli Atlantassa 1917-1983 toiminut perheyritys, jonka leluista on tullut suosittuja keräilykohteita. Viime töidensä joukossa tehdas valmisti myös avaruusolento ET-nukkeja. Pörröiset ihmis(mäis)kasvoiset eläinlapset olivat yksi tehtaan tavaramerkeistä. Hellyttäviksi ne lienee tarkoitettu, mutta tällainen Rushtonin "baby bunny" -hahmoa jäljittelevä muovilelu on päässyt hiljattain myös sosiaalisessa mediassa leviävälle 25 kauhistuttavinta lelua -listalle.
Yllä olevaa kuvaa katsoessani päässäni raksutti: olen luetteloinut Turun museokeskuksen opetuskokoelmiin jotain tällaista! Ja aivan oikein, tässä on turkulaiselle 1940-luvulla syntyneelle tytölle kuulunut kumikasvoinen pehmolelu:
Museokeskuksen lelussa ei ole valmistajanmerkkiä, joten en tiedä onko se aitoamerikkalainen Rushton, mutta vähintään siitä innoituksensa saanut. Lajimääritykseni näyttää luettelointihetkellä olleen "ihmiskasvoinen hiiri tai kani", ja muistan kummastelleeni kuinka kukaan lapsi haluaa tällaisen viiksekkään vauvan unilelukseen tai maskotikseen.
Rushton-kavalkadin perusteella näyttää selvältä, miksi amerikkalaiset filmintekijät elättelevät nukke- ja klovnikauhua - he ovat varhaislapsuudessaan tulleet suljetuiksi pinnasänkyyn tällaisten kumppanien seurassa! Ovatko suomalaislapset säästyneet tältä traumatisoivalta kokemukselta? Vai löytyykö leluarkkuihimme haudattuina paljonkin Rushton-nukkeja?
Johanna Viitaharju
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti