perjantai 22. marraskuuta 2013

Kauhua nukkelassa


Halloween ehti jo mennä, mutta sitä sivuavasti: oletteko koskaan ihmetelleet, miksi amerikkalaisen elokuvan kauhugalleriaan kuuluvat ilkeät eloon heräävät nuket?  Olisiko sikäläisellä Rushtonin leluyhtiöllä jotain tekemistä asian kanssa? Näin uskovat ainakin leikkimielellä sivuston "stuff you should know" bloggarit.

Huomatkaa, että joukkoon kuuluu myös amerikkalaisen kauhukuvaston toinen klassikko, klovni.


Rushtonin tehdas oli Atlantassa 1917-1983 toiminut perheyritys, jonka leluista on tullut suosittuja keräilykohteita. Viime töidensä joukossa tehdas valmisti myös avaruusolento ET-nukkeja. Pörröiset ihmis(mäis)kasvoiset eläinlapset olivat yksi tehtaan tavaramerkeistä.  Hellyttäviksi ne lienee tarkoitettu, mutta tällainen Rushtonin "baby bunny" -hahmoa jäljittelevä muovilelu on päässyt hiljattain myös sosiaalisessa mediassa leviävälle 25 kauhistuttavinta lelua -listalle.Yllä olevaa kuvaa katsoessani päässäni  raksutti: olen luetteloinut Turun museokeskuksen opetuskokoelmiin jotain tällaista! Ja aivan oikein, tässä on turkulaiselle 1940-luvulla syntyneelle tytölle kuulunut kumikasvoinen pehmolelu:Museokeskuksen lelussa ei ole valmistajanmerkkiä, joten en tiedä onko se aitoamerikkalainen Rushton, mutta vähintään siitä innoituksensa saanut. Lajimääritykseni näyttää luettelointihetkellä olleen "ihmiskasvoinen hiiri tai kani", ja muistan kummastelleeni kuinka kukaan lapsi haluaa tällaisen viiksekkään vauvan unilelukseen tai  maskotikseen.

Rushton-kavalkadin perusteella näyttää selvältä, miksi amerikkalaiset filmintekijät elättelevät nukke- ja klovnikauhua - he ovat varhaislapsuudessaan tulleet suljetuiksi  pinnasänkyyn tällaisten kumppanien seurassa! Ovatko suomalaislapset säästyneet tältä traumatisoivalta kokemukselta? Vai löytyykö leluarkkuihimme haudattuina paljonkin Rushton-nukkeja?

Johanna Viitaharju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...