keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Pelien parissa

Turun museokeskuksen kulttuurihistoriallisia kokoelmia on yleisön nähtävillä Turun linnassa, Luostarinmäen käsityöläismuseossa sekä Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa. Lisäksi huomattava osa kokoelmista on esillä verkossa, vielä nyt Museot Onlinessa mutta pian Finnassa.

Aivan saavuttamattomissa ei ole vielä digitoimatonkaan esineistö. Opinnäytetöitä ja muuta tutkimusta varten, ts. perustelluista syistä, museon kokoelmiin pääsee tutustumaan kokoelmatoiminnasta vastaavien tutkijoiden kanssa sovittuna ajankohtana. Näin oli tilanne viime viikolla, kun väitöskirjaansa lautapelien kuvamaailmasta tekevä FM Henna Ylänen tuli käymään läpi (valitettavasti vain suht pientä) historiallisten lautapelien kokoelmaamme.


Joitakin kokoelman pelejä (mm. kahdessakin kuvassa laatikosta kurkistava Motti-peli) oli esillä vuosien 2012-13 Pelien maailmoissa -näyttelyssä. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja kuvasin pari muuta peliä.

Maamme -pelissä on autonomian ajan kartta: Karjala ja Salla ovat mukana, Petsamo ei. Mielenkiintoista kyllä reitti ei ulotu paljon Torniota pohjoisemmas, eikö Lapissa ollut mitään kiinnostavaa?


Kilpa-ajo-peliä oli Turun kivipaino tuottanut ainakin kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi.


Vanhat pelit ovat lapsipuolen asemaan jäänyttä populaarikulttuuria, joka todellakin ansaitsee lisää tutkimusta.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...