perjantai 27. joulukuuta 2013

Komeetta Turussa - silminnäkijän todistusKomeetat eivät pääse sivuuttamaan aurinkokuntaamme ilman että niiden povataan ennustavan maailmanloppua tai ihmeitä. 

Eivät varsinkaan menneinä vuosisatoina. Joulukuun puolivälissä 1680 kappalainen Andreas Hasselqvist piti Turun tuomiokirkossa hurmahenkisen saarnan aiheenaan yksikään komeetta ei ole ilmestynyt näkyville ilman tarkoitusta.  Hasselqvist liitti pyrstötähden ilmestymisen Raamatun profeetta Jeremiaan näkyyn kiehuvasta padasta, joka ennusti Jumalan tuomiota pohjoisille kansoille.  Sekä Jeremiaan pata että ”suuri ja kauhea komeetta ja sen hirveä pyrstö” on ikuistettu myös kuvaksi:Kuvan on piirtänyt ja kaivertanut puulaatalle Turun Akatemian tuolloinen kuvainkaivertaja Daniel Medelplan. Kappalainen Hasselqvist antoi nimittäin painattaa ja kuvittaa tuomiopäivänpuheensa.  Vastaavia parannussaarnoja, mutta myös tieteellisiä tutkimuksia valmistui muuallakin Euroopassa, sillä kyseinen Kirchin eli Newtonin komeetta oli yksi 1600-luvun kirkkaimpia ja näkyi laajalla alueella. Kauhistusta ehkä lisäsi se, että komeetta näytti syöksyvän suoraan maata kohti, kuten Medelplanin piirroksessakin. Alla kuva tilanteesta samaan aikaan Rotterdamissa:

Lieve Pietersz.Verschuier (1627-1696): Suuri komeetta Rotterdamin yllä

Medelplanin kuva on yllä olevaan maalaukseen verrattuna kaavamainen ja kömpelö, mutta kuitenkin erityinen:  yksi varhaisimmista Suomessa tehdyistä ja säilyneistä painokuvista, joilla ei ole esikuvia ulkomailla.  Sen on päätelty siis olevan Medelplanin itsenäinen  työ ja komeetan ulkonäönkin perustuvan siihen, mitä hän Turun taivaalla omin silmin näki.

Me elämme nyt sellaisessa kuvatulvassa, ettemme täysin kykene käsittämään miten vähiin kuvallisiin virikkeisiin ihmisten on aikoinaan ollut tyytyminen. Kuvien nälkä tai kuvien pelko ja kuvien vaikutus ihmismieleen ei ole enää mitattavissamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...