tiistai 3. joulukuuta 2013

Turun Kirjastosilta avautuu tänään!


Avajaisten yleisöjuhla alkaa klo 18 ja luvassa on visuaalisesti näyttävää ohjelmaa.

Sillan rakentamista edelsivät arkeologiset kaivaukset, onhan alue aivan vanhan Turun sydämessä. Niitä tehtiin kesästä 2011 alkaeen kolmessa eri vaiheessa ja kaikkiaan esinelöytönumeroita on kertynyt puolisentoista tuhatta. Arkeologiselle kokoelmille ominaiseen tapaan samalla numerolla voi kuitenkin olla esim. pari-kolmekymmentä rautanaulaa, keramiikan fragmenttia jne. Turun museokeskuksessa maalöydöt muodostavat oman muusta kulttuurihistoriallisesta kokoelmasta erillisen kokonaisuutensa ja ne luetteloidaan eri tietokantaan. Materiaalista riippuen ne edellyttävät myös erilaisia konservointitoimenpiteitä.

Koska kirjastonpuoleinen pää oli aikoinaan vesijohtoja ja kaivoja asennettaessa arkeologisessa mielessä tuhoutunut, keskittyivät löydöt "täl puol jokke" eli Rettigin palatsin kohdalle. Näistä löydöistä muutamia on esillä 15. joulukuuta asti Aboa Vetus & Ars Novassa, jonne on avajaisiltana myös ilmainen sisäänpääsy. Ylläolevan kuvan savihevonen on niistä yksi, sen kaltaisia on löydetty Turusta muitakin ja mitä ilmeisimmin kyseessä on ammattimaisen savenvalajan valmistama leikkikalu. Hevonen löytyi kahtena eri kappaleena vuoden 1827 palon kerroksesta ja se on ajoitettu 1700-luvulle tai 1800-luvun alkuun.

Avajaisyleisölle niin hevonen kuin muutkin kirjastosillan kaivausten löydöt (uunikaakeli, kulkunen, huotrankappale ja brakteaatti) näyttäytyvät huolellisen puhdistuksen, konservoinnin ja luetteloinnin läpikäyneinä. Kokonaan toisenlaisilta ne näyttivät löydettäessä, ja noista löytöolosuhteista karuimmillaan saa käsityksen tästä kuvasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...