torstai 10. syyskuuta 2015

Katedraalikoulun arkeologiset kaivaukset Vanhan Suurtorin vieressä vv. 2014 – 2015



Turun ruotsinkielisen lukion (Katedralskolan i Åbo, Vanha Suurtori 1) peruskorjausta edeltävät arkeologiset kaivaukset saatiin päätökseen elokuun puolessa välissä. Kaivaustyö aloitettiin viime vuoden puolella, yhteensä kenttätöitä tehtiin yhdeksän kuukauden ajan. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata kaivauksia ruotsiksi Instagram-tilin (under_kattan, #underkattan, #turunkatedraalikoulu) ja suomeksi museokeskuksen blogin välityksellä.

Kaivauksilla löydetyt rakenteet ajoittuvat 1800-luvun jälkipuolelta varhaiseen keskiaikaan, viimeistään 1300-luvun alkuun. Vastaan tuli aluksi koulun vanhoja käymälänperustuksia, pihakiveystä, katukiveyksiä sekä 1600 – 1700-luvuille ajoittuvia asuinrakennusten kiviperustuksia ja uunien raunioita. Keskiajalta oli maaperässä säilynyt puisia hirsirakennusten jäännöksiä, osa puupäällysteistä katua sekä hyvin säilynyt, hirsistä salvottu latriini runsaine löytöineen.

Latriinin kookkaiden hirsien purku vaati lihasvoimaa. Kuva Elina Saloranta / TMK

Välikadun puoleisen siiven edustan kaivanto kesällä 2015. Näkyvillä mm. keskiaikaisia hirsirakenteita sekä Välikadulta Jokikadulle johtaneen kadun kiveystä. Kuva Elina Saloranta / TMK
 Suurtorin varrella sijaitsevan koulun päärakennuksen alla on vanhoja kivikellareita, joiden tyhjentäminen täyttömaasta ja kulttuurikerroksista, siltä osin kuin se peruskorjauksen vuoksi oli tarpeen, oli arkeologien tehtävä. Esille saatiin ennestään tunnettujen kellariholvien lisäksi seinämuurauksia ja holvikaaria, jotka eivät ole olleet näkyvillä lähestulkoon 200 vuoteen. Esiin tuli myös täyttömaan alle peittyneitä tiililattioiden jäännöksiä ja kiviperustuksia 1600 - 1800-luvuilta.


Täyttökivien purkua Suurtorin puoleisessa kellarissa. Kuva Elina Saloranta / TMK
Pieneltä alalta saatiin esiin myös kaupunkirakentamista edeltäneen pellon pohjaa koukkuauran kynnen viiltoineen, jotka esimerkiksi tuomiokirkon läheisyydessä on aikaisemmin ajoitettu 1200-luvun toiselle puoliskolle. 

Varhaiskeskiaikaisen pellon pohjaa, jossa näkyy koukkuauran kynnen tekemiä ristikkäisiä viiltoja. Kuva Heidi Martiskainen / TMK


Pihalle tehdyistä kaivannoista tuli esille muurattuja kellareita, joista holvit olivat sortuneet, mutta seinät ja kivetyt lattiat olivat jäljellä. Näitä rakenteita ei purettu, vaan kaapeli- ja putkikaivantoja siirrettiin sopivammille paikoille.



Keskeltä pihaa esiin kaivettu kivitalon kellari, joka on ollut käytössä 1600-1700-luvuilla. Kellarin vanhimmat osat oli rakennettu jo keskiajalla. Kuva Elina Saloranta / TMK
Teksti: Elina Saloranta ja Tanja Ratilainen
Kuvat: Elina Saloranta ja Heidi Martiskainen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...