perjantai 10. tammikuuta 2014

Maarian pappilan puutarha 1906


Turun museokeskuksen arkistosta löytyy 27 x 35 cm kokoinen käsin piirretty ja väritetty kartta Maarian kirkon pappilasta vuodelta 1906 (MCMVI). Otsikko kertoo sen olevan "rouva ruustinnan omenakartta" (Fru Prostinnans Äppel-Karta), jossa omenapuiden (tähtimäinen kuvio) lisäksi kuvataan marjapensaiden sijainti. Aivan oikeasssa reunassa kasvoi myös virnaa "Kaarlon pienelle hevoselle".

Pappilan isäntänä oli tuolloin Ivar Markus Tallgren (1850-1936), joka tuli Maarian kirkkoherraksi vuonna 1887 ja hoiti virkaa kuolemaansa asti, lähes viisi vuosikymmentä. Puutarhaa emännöi hänen puolisonsa Jenny Maria (os. Montin, 1852-1931), joka tuli tunnetuksi asialleen omistautuneena paikallishistorian ja arkeologian harrastajana ja jonka keräilemiä esineitä on päätynyt myös museomme kokoelmiin. Ruustinnan ansioksi on niinikään laskettu Koroisten Turun ja Pyhän Olavin dominikaaniluostarin raunioiden löytyminen.

Perheen lapsista tuli kulttuurivaikuttajia. Aarne Mikaelista (1885-1945) tuli arkeologi, joka toimi professorina Helsingissä ja Tartossa. Oiva (1878-1941) oli hänkin professori, ja kirjailija Tyyni Tuulion puoliso. Kaarlo (1879-1932), jonka hevosen virnapellon kartasta tunnistimme, lähti kirkolliselle uralle. Anna-Mariasta (1886-1949) tuli kirjallisuuden tuntija ja kriitikko. Aili (1883-1965) suoritti kuvataideopintoja, oli lyhyen aikaa naimisissa taiteilija Teodor Schalinin kanssa, mutta erosi ja palasi lopulta Maariaan huolehtimaan ikääntyvistä vanhemmistaan. Hän myös lahjoitti tämän kartan Turun kaupungin historiallisen museon kokoelmiin vuonna 1938.

Kartan takana on vesiväripiirros puutarhan kulmalta ilman signeerausta. Onko se Ailin, hänen äitinsä vai jonkun muun perheenjäsenen tekemä?


Akvarellissa puutarhan kasvisto näyttää suorastaan niukalta, mutta samoihin aikoihin otetuissa valokuvissa vaikutelma on paljon rehevämpi.


Kuvassa Aili ja Anna-Maria Tallgren.


Valokuvat: Turun museokeskus / VSO:n kuvakokoelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...