torstai 27. maaliskuuta 2014

Kuulapeli? Maidonvartija? Pippurilajittelija? Veneen nopeusmittari? Emännän kämmen?Maidonvartija, josta aiemmin bloggasin, oli meille museolaisille sen verran outo esine (mehän olemme kaikki NIIN nuoria... ), että se laitettiin myös yleisön ihmeteltäväksi museokeskuksen osastolle Turun Antiikkimessuille 22.-23.3. Yleisö sai arvata esineen nimeä ja käyttötarkoitusta, ja aika moni niin tekikin. Vastauslaatikkoon kertyi 124 lipuketta, joista listasimme esiin 125 tulkintaa tästä mystisestä valkoisesta spiraalikiekosta.Mutta voi meitä! Yleisö osoitti viisautensa, sillä toisin kuin museolaisista, vastaajista yli puolet tiesi esineen! Peräti 67 vastaajaa tunsi maidonvartijan, osa ihan nimineen ja toimintaperiaatteineen, osa ylimalkaisesti. Epätarkin tulkinta sijoitti esineen hellan ja kattilan väliin ja toiseksi epätarkin väitti sitä käytetyn kaikessa keittämisessä ja mainitsi esimerkkinä joulukinkun. Joku kertoi käyttävänsä sitä keittäessään kinuskia - siis maitoruokaa - ja joku estää sillä kananmunien ylikiehumisen (= kovaksi kiehumisen) ja pomppimisen kattilassa. Mainio sovellutus!

Messuosaston keskustelun tuoksinassa osa vastaajista oli napannut vastauksen toisilta tietäneiltä ja  vastasi siksi oikein, mutta siinäkin tapauksessa noin 50 % oli törmännyt maidonvartijaan  tosielämässä. Eräs oli ehkä lukenut em aiemman bloggauksen aiheesta (siis joku lukee näitä!), koska osasi myös kirjoittaa vastaukseensa, että maidonvartijan patentoi Akseli Kivialho vuonna 1926. Eräälle esine oli tullut tutuksi 1950-luvun lopussa, ja eniten itseäni hämmästytti ja ilahdutti tieto, että maidonvartijaa jaettiin jugurttitermoksen ostajille kaupan kylkiäisenä 1970-luvulla. Niin myöhään! Patentti oli kenties rauennut ja idea vapaasti käytössä?


Entäs mitä sitten löytyi niiden vastaajien lipukkeista, jotka esinettä eivät tunteneet? Osaa vastauksista on selvästi todella pohdittu, osa on heitetty aivan kieli poskessa. Toiseksi suosituin tulkinta oli saippuakuppi, jota esitti 17 vastaajaa.  Hieno looginen päättely, kyllähän tuossa saippuapala kuivuisi hyvin ja vesikin valuisi pois reiästä. 12 vastaajaa arveli kiekkoa kuulapeliksi, jossa kuulaa, hernettä tai pippuria kieritettiin kohti reikää - eräänlainen labyrinttipeli siis. Erään vastaajan teorian mukaan kyseessä on ruotsalainen Kugelspel -tuote.

Myös kynäteline (5 ehdotusta), sitruunamehupuristin ja juustomuotti (kumpiakin 2 vastausta) on johdettu esineen ulkomuodosta, samoin suuri osa yksittäisiksi jääneistä tulkinnoista:

hapankaali- tai viiniastian kansi (paino), kaasua kuplii ulos reiästä
juuston paino kehäjuustoa tehtäessä
pyyhetunniste
kynttilänjalka
seinää suojaava levy kynttilän takana
koristesimpukka
pistorasiansuoja
erotettiin lääkkeitä
raastin
musta aukko
pippurilajittelija
veneen nopeusmittari
tuhkakuppi
tuhkakupin kansi
kaakeliuunin tuhkaläppä
täin tai luteen poimimiseen
valkosipulin raastin
tuhkakupin kansi
ns juoksutin (viittaa juustonjuoksuttimeen?)
munankeltuaisen ja -valkuaisen erotin


Maidonvartija -sanalle löytyi myös hieno synonyymi emännän kämmen. Tämän kertoi halikkolainen miesvastaaja, joka tiesi oikein esineen käyttötarkoituksen.

Vastanneiden kesken on arvottu kaksi kirjapalkintoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...