keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kadonnutta kylää etsimässäTurun kaupunki on vuosikymmenien aikana nielaissut alueelleen monia vanhoja kyliä. Joistakin on jäljellä vielä kantatilojen rakennuksia, toiset ovat kadonneet maisemasta. Jäkärlän alueelle valmistellaan Maaria-Ilmarisen alueiden osayleiskaavaa, jota kutsumme lyhyesti Maailman kaavaksi. Kaavatyön vaiheisiin kuuluvat perusteelliset selvitykset ja sen johdosta olenkin etsinyt ”kadonnutta” Koskennurmen kylää.

Ei se kylä nyt täysin kadonnut ole, toki on tiedossa missä kylätontti on sijainnut ja muutama vanha valokuvakin löytyy rakennuksista. Rakennukset onkin purettu sieltä vasta 1960-luvun jälkeen. Paikalta löytyy vielä paljon vanhoja rakennuksen perustoja. Löytyi luonnonkivisiä sekä betonisia perustuksia


sekä ison rakennuksen, kooltaan n. 7m X 21m kokoinen luonnonkivinen perusta, jonka maastossa mielsin heti mittojensa ja komeiden kiviportaiden johdosta päärakennuksen perustaksi.Museon valokuva-arkistosta löysin kuvan, joka oli juuri tästä kohdin otettu. Kiviportaat ja kivijalan kivien muoto ja koko täsmäävät. Kyseessä vain ei ollutkaan komea päärakennus, vaan arkistotietojen mukaan Koskennurmen Ylitalolle kuulunut Mäki-Muorin mökki!


Rakennus onkin täysin toisinpäin kuin olin ajatellut. Kiviportaat eivät johdakaan suoraan rakennuksen ovelle. Näin sitä voi harhautua! Tässä kohdin herää tosin myös epäilys, että kyseessä on jonkin vielä vanhemman asuinrakennuksen kivijalka, sillä olisiko Mäki-Muorilla ollut isoin lohkotuin kivin terassoitu puutarha pienen mökkinsä edustalla? Tutkittavaa aiheesta riittää siis edelleen.

Sanna Kupila

2 kommenttia:

  1. Hienoa lähimeneisyyden arkeologiaa!

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kuin Jan!

    Kieltämättä heti herää epäilys, että Mäki-Muorin tupa ei olisi ensimmäinen rakennus tuon kivijalan päällä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...