Voiko olla taianomaisempaa kokemusta
kuin tuntea joulun pyhänä kielon kiehtova tuoksu? Syksyn pimeyden ja kuran läpi
kahlattuaan tulla palkituksi sykähdyttävällä välähdyksellä keväästä, kokea
kaksi vuoden parhaista hetkistä samanaikaisesti. Olla läsnä kahdessa ajassa.
Tällaiseen
aikamatkustukseen ihmisaivot suovat mahdollisuuden. Tuoksujen muistijälki tallentuu
nimittäin aivoissa sellaiselle alueelle, että tuoksun aistiminen uudelleen
pystyy nostamaan tiedostamattoman uumenista tajuntaan kokonaisia "muistonippuja",
tunnetiloineen kaikkineen. Ehkä juuri se on joulun taika? Jouluhan
on kaiken muun ohella myös tuoksujen juhlaa.
Kukat ovat kuuluneet
suomalaiseen jouluun noin sadan vuoden ajan, ja osa vanhimmista joulukukista
tuoksui voimakkaasti. Nykyään sellaisista on jäljellä oikeastaan vain
hyasintti. Kielon ja sarjanarsissin eli tasetin suosio on vähäinen, ja kuka
enää on kuullutkaan jouluksi kukkimaan narratuista syreenin oksista!
Narraamisesta nimenomaan on kysymys silloin, kun talvella hyödetään kukkimaan lajeja, joiden oikea
kukinta-aika olisi keväällä tai alkukesällä. Temppu on periaatteessa
hyvin yksinkertainen: kasville annetaan keinotekoinen talvilepo, ja se
herätetään siitä tuomalla lämpimään. Biologista kelloa on huijattu, ja kasvi
kuvittelee, että ”siinä se talvi sitten oli (olipa lyhyt) mutta nyt on
aika ponnistella kasvuun”. Kasvi käyttää juuriin, sipuleihin tai
mukuloihin varastoimansa ravinnon, putkahtaa mullasta, ja on oikean kevään
tullessa jo uudelleen asettunut lepoon – tai kukkinut itsensä kuoliaaksi.
Sisätiloissa kukkiminen ei välttämättä vastaa oikeaa luonnossa elettyä
sesonkia.
Erityisesti
sipulikasvien ravintopaketti (siis se sipuli) on kuitenkin niin tuhti ja
vieläpä helposti käsiteltävä, että niiden talvista hyötämistä on harjoitettu jo
kauan ennen joulukukkien aikakautta. Tammi-maaliskuussa asuinhuoneeseen
tuodut sipulit heräävät nopeasti eloon, ja kukintakin on jouluun verrattuna
lähempänä sipulikasvien luontaista keväistä kukinta-aikaa. Suomessakin lienee
kasvatettu hyasintteja asuinhuoneessa talvisena ilona jo 1700-luvulla.
Finska Trädgårdsodlaren 1912 nro 12 |
Jouluksi kukkia on sen
sijaan alettu hyötää meillä vasta 1800-luvun puolivälin Helsingissä, ja sieltä
innostus levisi herrasväen keskuuteen 1880-luvulta alkaen. Vuosisadan vaihteen
jälkeen joulukukista oli vähintään kuultu jo maaseudullakin. Joulukukkabuumin
myötä suosikiksi nousi nopeasti kielo. Suomalainen puutarha-alan vaikuttaja Ossian Lunden kirjoitti vuonna 1912, että kielosta oli
kuluneiden 20 vuoden aikana tullut meillä Pohjolassa yleisin joulukukka.
Varmaankin juuri kielon kevätkesästä viestivä tuoksu, elämys jota alussa
kuvailin, teki siitä meillä niin rakastetun.
Kielo oli jopa niin
suosittu, että sitä hyödettiin kukkaan ympäri vuoden: Lunden kertoo, miten
ulkomaiden suurissa kauppapuutarhoissa pidettiin juurakkoja jäissä vuodenkin
verran, ja otettiin sieltä kysynnän mukaan kasvamaan. Jäädytettyinä
säilytettyjä kieloja nimitettiinkin yleisesti jääkieloiksi. Ruotsiksi
vastaava ilmaus on kaunis ”iskonvaljer”. Kasvun alettua leikattiin
kielon varsilehdet pois yhtä lukuun ottamatta, jolloin juurten ravinto jäi
kukkatertun ja yhden lehden käytettäväksi, ja kielosta tuli suurikukkainen ja
ilmava – ”kuin ilmaa ja marmoria”, lainaa Lunden erästä kirjailijaa.
Suuri puutarhatietokirja 1933, hakusana Convallaria |
Lundenin tarkkojen
ohjeiden mukaan jouluksi kasvatettavien kielojen tuli viettää jäissä eli
muutamassa pakkasasteessa vähintään kuukausi, jonka jälkeen ne istutettiin
astiaan ja pidettiin 12 - 15 asteen lämmössä sammalella peitettynä. Lämmön
ansiosta alkoi kasvu, ja 10 päivän kuluttua nuput saattoi jo erottaa. Silloin
kielot tuotiin valoon ja huoneenlämpöön. Kukinta voitiin varmistaa antamalla
juurakoille ennen istutusta 16 tunnin mittainen lämminvesikylpy 37 -
38-asteisessa vedessä. Näin käsitellyt kielot jaksoivat tehdä
ehkä yhden lehdenkin, kun joulukielot muutoin tapasivat jäädä
lehdettömiksi, ja vasta kevättalvella kukitettavat kehittivät vihreitä lehtiä. Myöhemmässä, 1930-luvulla annetussa ohjeessa lämminvesikylpyä ja
jäädyttämistä ei suositeltu käytettäväksi yhdessä, vaan vaihtoehtoisesti. Lämminvesikylvyllä saatiin varmempi, mutta jäädyttämällä kestävämpi ja vpoimakkaampi kukinta.
Joulukukkabuumin
alkuvaiheessa hyödettävät kielon juurakot tuotiin meille Saksasta. Niistä
miljoonista juurakoista, jotka sikäläisestä viljelykeskuksista kiidätettiin
Eurooppaan ja Amerikkaan, kaksi miljoonaa saapui Suomeen, ja näistä kahdesta
miljoonasta puolet jäi Helsinkiin. Siis toiset miljoona juurakkoa
jakaantui jo tuolloin maan muihin kauppapuutarhoihin kasvatettavaksi!
Lunden pyrki artikkelillaan kannustamaan puutarhureita kohti kotimaista
viljelyä; onnistuneita kokeiluja oli silloin jo tehty Someron Pitkäjärvellä ja Helsingin
Huopalahdessa.
Suuri puutarhatietokirja 1933, hakusana Convallaria |
Pari vuosikymmentä myöhemmin Suuri
puutarhatietokirja kertoikin kielon viljelyä harjoitettavan maassamme
menestyksekkäästi. Hyvin lannoitetussa maassa kasvaneet kielot saattoivat jopa
päihittää ulkomailta tuodut lajitoverinsa. Myös Ruotsissa viljeltiin
tuolloin omia luonnonvaraisia kieloja, ja siellä oli huomattu pohjoisesta
tuotujen kielokantojen sopivan viljelyyn erinomaisesti, ne kun pystyivät
eteläisempiä kantoja paremmin kasvamaan kukintakuntoon jo marras-joulukuussa.
Selvähän se, nämä kannat olivat sopeutuneet pohjoisen lyhyempään kasvukauteen.
Luonto oli ”jalostanut” pohjoiset kielot ihanteellisiksi joulukukiksi, jotka
saivat luonnollisen kylmäkäsittelynsä ulkona, ilman kallista jäähuonetta!
Mutta miksi ihmeessä kielon viljely
sitten taantui, eikä Suomessa nykyisin harvakseltaan myytäviä joulukieloja ole
enää vuosikymmeniin kasvatettu kotimaassa? Niitä ei enää edes tuoda juurakoina
ja hyödetä meillä, vaan kiidätetään kukintavaiheeseen saatettuina eli
myyntikuntoisina Hollannista. Eräs syy oli kysynnän hiipuminen. Sota- ja pulavuosina ulkomaantuonti tyrehtyi ja kotimainen kielo jäi ainoaksi joulukukkavaihtoehdoksi,
sikäli kun sellaiseen turhuuteen sotavuosina ehdittiin ollenkaan paneutua. Ehkä
kielolle kävi kuten sikurille ja sillakankaalle – se sai korvikkeen
leiman ja pulan hellitettyä tilalle haluttiin jotain muuta. Vielä 1950-luvulla
sitä kyllä käytettiin runsaasti, mutta pian hyasintit, tulppaanit ja etenkin
1960-luvulla markkinoille tuotu joulutähti syrjäyttivät
vaatimattoman kielon. ”Ilma ja marmori” eivät pärjäneet joulutähden hehkuvalle
runsaalle punalle.
Toinen painava syy kielon
unohtumiselle löytyy viljelyn työläydestä verrattuna sipulikukkiin. Kaupallinen
tuotanto hylkäsi työvoimaa vaativan lajin tuottavuuden nimissä. Kuka nyt
tuhertaisi kielonjuurakoiden parissa avomaalla, kun aikaansa seuraava ja
elantoaan vakavissaan tienaava puutarhaviljelijä rakensi lämmitettävän
kasvihuoneen ja tilasi tulppaanin ja hyasintin sipulit ulkomailta! Mutta silti,
eikö nyt joku voisi kokeilla kotimaista kieloa vielä uudelleen ja nostaa sen
takaisin joulukukkien kuningattareksi?
Tätä odotellessa itse kukin voi
tehdä ekologisen valinnan ja harrastaa kielon hyötämistä kotimaisen
luonnonkannan turvin – kunhan muistaa, että ilman maanomistajan lupaa luonnosta
ei saa ottaa kasveja juurineen. Onnekkaat tontin omistajat voivat perustaa
pihalleen joulukielomaan. Ohjeita löytyy lähes joka joulun alla lehdistä ja netistä. Lundenia, Suurta puutarhatietokirjaa ja
nykyohjeita mukaillen lyhyesti:
1. Kaiva maasta syys-lokakuussa kielon juurakoita.
Niissä on suippoja silmuja, joista seuraavan vuoden lehdet ja kukat
ilmaantuvat. Valitse pulleimmat silmut, sillä vain niissä on kukka-aihe.
2. Vie valitsemasi juurakot viileään kellariin tai
jääkaappiin, ota esiin marraskuun alkupuolella, ja anna niille
lämminvesikäsittely (10 tuntia 35 - 38-asteisessa vedessä) TAI: pidä juurakot
pakkasessa.
3.Istuta syvään ruukkuun niin että silmusta jää
hieman näkyviin. Peitä sammalella / nykyaikana esim muoviruukulla ja pidä + 15
asteen lämpötilassa. Pidä multa kosteana.
4.Kun nuput alkavat näkyä, tuo kielot valoon ja
huoneenlämpöön. Lannoita kukinnan ajan, jotta juuret saavat kerätyksi uutta
ravintovarastoa.
5.Istuta juurakot keväällä ulos keräämään muutamaksi
vuodeksi voimia seuraavaa kertaa varten. Kotimainen kielo on kierrätettävä
joulukukka!
*
- Lunden, Ossian: Liljekonvaljen och dess drifning. Finska Trädgårdsodlaren 1912, nro 12
ss 226-230.
- Suuri
puutarhatietokirja. Aakkosellinen hakuteos, 1933. Hakusanan Convallaria
artikkelin on kirjoittanut A.Lännenpää.
Värikuvat
Kuralan Kylämäen joulutapahtumasta 2015.
Todella mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä! Täytyykin ensi vuonna kaivella kielomaata ja kokeilla joulukieloja.
VastaaPoista