perjantai 1. joulukuuta 2017

Virkistysmakeisia ja SotatarmojuomaaMuseon ehtymätön etikettilähde, Hellakselta tullut arkisto, antaa aina uusia löytöjä. Nyt esittelyssä sota-ajan tuotteita. Huhtamäki-yhtymä valmisti sota-aikana useita tuotteita Suomen puolustusvoimille. Sodan jälkeen näistä ravintoainetuotteista kehittyi Huhtamäen yksi tuotantohaara, RaNa- eli ravinto- ja nautintoainetuotteet.
Ipnoksen leipätehdas oli jo vanhastaan valmistanut puolustusvoimille näkkileipää ja sodan aikana tehtaan koko tuotanto palveli puolustusvoimien tarpeita. Paksun näkkileivän lisäksi armeijan käyttöön menivät myös makaronit ja keksit. Tosin keksien laatu oli sokerin ja rasvan puutteen vuoksi hieman toista kuin normaalisti.

Hellas ei pystynyt sota-aikana valmistamaan normaaleja makeistuotteita, ei ollut kaakaopapuja, ja sokeria oli käytössä vain armeijan tuotteisiin. Hellas joutuikin kehittelemään erilaisia korviketuotteita, joista tärkeimmäksi muodostui puurokastikejauhe. Se kehitettiin alun perin armeijan käyttöön maidon vastikkeeksi.
Puurokastikejauheessa oli sokeria, sitruunahappoa, perunajauhoa ja kuivattuja marjoja.
Hyvänä tuotteena sitä valmistettiin vielä sodan jälkeenkin, sillä pula-aikana korviketuotanto jatkui.

Kaukopartioretkiä varten sotilaille jaettiin yksittäispakkauksia kuten 80g lihajauhekastike-kuutoita.Sotilaiden tarpeisiin kehitettiin myös vitaminoituja karamellejä. Helsingin yliopistossa Anneli Pranttila väitteli 2006 ravitsemustieteessä aiheesta "Rintamamiesten muonitus Suomessa sotavuosina 1939-1945". Tässä väitöskirjassa kerrotaan mm. että Puolustusvoimien henkilöt olivat verranneet useita Huhtamäen tuotteita kolmeen saksalaiseen tuotteeseen ja todenneet, että Huhtamäki Oy:n karamellit täyttivät hyvin vitamiinivaatimukset eivätkä ne sulaneet ja tarttuneet toisiinsa varastossa.

Näitä vitaminoituja virkistysmakeisia jaettiin etulinjan joukoille, varsinkin rasittavien marssien aikana käytettäväksi. Niiden jakelua ei sallittu normaalitilanteissa, ”paitsi, jos ilmennyt vitamiinin puute on vain lyhyt”.(Ote Pranttilan väitöskirjasta s. 65)

Etulinjalaisille ehkä jaettiin myös Marssijuomaa ja Sotatarmojuomaa. Niiden pakkauksissa, kuten ei muissakaan pakkauksissa tuohon aikaan, ole tuoteselostetta.

Pranttilan väitöskirjasta onneksi löytyi tieto Sotatarmojuoman sisällöstä: sokeria, maitojauhetta, Ovomaltinea, sideainetta, spriitä ja hyydytysainetta. Vaikuttaa näin ollen hieman terästetyltä kaakaolta. Ovomaltine on ohramaltaan, kaakaon, kanamunien ja maidon sekoitus. Marssijuoman sisältö on edelleen arvoitus.
Sotilaat saivat myös kaljajauhetta.
Se sisälsi mallasjauhoa, humaloita ja sokeria ym. Kesällä 1942 sitä valmistettiin rintamalla n. 40 tonnia. Melko viileän kesän vuoksi sen käytöstä ei kuitenkaan saatu paljon kokemuksia.

Kahviannoksiakin jaettiin. Marjakeittotiiviste oli raportoidun kaukopartiomuona-kokemusten mukaan erittäin hyvä ja virkistävä.

Sanna Kupila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...