maanantai 4. joulukuuta 2017

Ett Hem är årets museum i Egentliga Finland 2017


Egentliga Finlands museer rf och Egentliga Finlands landskapsmuseum beviljar årligen ett pris för årets museigärning i Egentliga Finland. Priset beviljas för en aktiv museiverksamhet och hängivet arbete för det lokala kulturarvets väl. I år beviljas priset den 20. gången.


Årets pris utdelades åt Museet Ett Hem i Åbo för ett aktivt utvecklande av museets programutbud och för att nå ut till nya målgrupper genom att göra museet levande på flera sätt. Priset utdelades på Egentliga Finlands museimöte på Åbo slott den 1.12.


Museet Ett Hem stiftades av paret Alfred och Helene Jacobsson, som levde kring sekelskiftet 1800-1900 i Åbo. Familjen Jacobsson samlade konst och inredde sitt hem med tanken att hemmet efter deras bortgång skulle bli ett museum. Hemmet testamenterades till Stiftelsen för Åbo Akademi, med bestämmelsen att hemmet »stå oförändrad så som ett museum kalladt ”Ett hem”. Museet öppnades för allmänheten år 1932, men har sedermera flyttats på grund av den ursprungliga byggnadens dåliga skick.


Museet drivs fortfarande av Stiftelsen för Åbo Akademi, som även har hand om flere andra museer. Under de senaste åren har museet under ledning av intendent Ulrika Grägg gjort lyckade satsningar på att utveckla sitt programutbud och göra museet mer levande. Man kan numera t.ex. besöka museet på dramaguidningar tillsammans med konsulinnan Helene Jacobsson eller på specialiserade temaguidningar. Museet har dessutom tillsammans med experter byggt upp en samling av tidstypiska prydnadsväxter.Ett Hem ligger på Biskopsgatan 14 och är öppet på veckosluten i januari, på sommaren 2.5.–30.9.2017 och under jultiden 1.12.2017-7.1.2018. I december erbjuda program med jultema.

Museets nätsidor: http://etthem.fi

Intendent Ulrika Grägg driver verksamheten på Ett Hem.
Vid jultid berikas interiören bl.a. med dukade julbord.
John Björkman
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...