keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Uudistuksia Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossaApteekkimuseossa ja Qwenselin talossa on parhaillaan käynnissä museon uudistamishanke, jossa museota kehitetään vastaamaan nykyaikaisen museokäynnin tarpeita. Hanke käynnistyi vuoden 2016 alussa, ja se valmistuu Apteekkimuseon ja Qwenselin talon 60-vuotisjuhlavuonna 2018.

 Apteekkimuseon tunnelmallinen sisäpiha houkuttelee viihtymään. Kuva: Ania Padzik / TMK

Museon toiminta alkoi vuonna 1958, jolloin nykyisin Qwenselin talona tunnetusta kokonaisuudesta kaupunki luovutti museokäyttöön kolme huonetta. Tilojen vapautuessa museon toiminta laajeni myös muualle rakennukseen – viimeisenä museokäyttöön saatiin siipirakennukset 1970-luvulla. Laajentumisen vaiheittaisuudesta johtuen museon kokonaisuus muodostui osin sirpaleiseksi, ja avaamisen jälkeisen puolen vuosisadan aikana myös kävijöiden tottumukset ja odotukset ovat muuttuneet.

Qwenselin talossa voi kurkistaa 1700-luvun Turun säätyläiselämään. Kuva: Raakkel Närhi / TMK

Nyt tehtävän uudistuksen tavoitteena on tarjota kävijöille saavutettava, selkeä ja kiinnostava museovierailu, jossa Qwenselin 1700-luvun säätyläiskoti ja 1800-luvun alun apteekki muodostavat omat mielenkiintoiset kokonaisuutensa. Konkreettisin muutos on museon pääsisäänkäynnin siirtäminen Qwenselin talon sisäpihalle. Uuden sisäänkäynnin myötä museo ja kahvila muodostavat jatkossa tunnelmalliselle sisäpihalle yhtenäisen kokonaisuuden, jossa on mukava piipahtaa lyhyesti tai vierailla pidempään.

Saavutettavuuden parantaminen on yksi uudistushankkeen tärkeimmistä tavoitteista. Sisäänkäynnin muutoksen myötä vierailijoiden kulku voidaan ulottaa mahdollisimman esteettömästi suurimpaan osaan museota. Myös kahvilan sisäänkäynnistä tehdään tukevampi ja esteettömämpi. Vaikka liikkuminen museossa helpottuu huomattavasti nykytilanteeseen verrattuna, täysin esteetöntä ei historiallisesta kokonaisuudesta kuitenkaan saada. Museon sisäpihan kalustus uusitaan ja puutarhan kunnostustöitä jatketaan. Café Qwensel jatkaa uudistustöiden jälkeen tuttuun tapaan asiakkaiden palvelua museon sisäpihalla.

 Apteekkimuseo kertoo ajasta ennen lääkkeiden valmistuksen teollistumista. Kuva: Joonas Mäkivirta / TMK

Sisäänkäynnin siirron yhteydessä museoon remontoidaan uudet asiakaspalvelutilat, joista kävijöille näkyvät erityisesti uudet info-, kauppa- ja narikkatilat sekä yleisö-WC:t. Uudistustöiden yhteydessä museoon päästään ensimmäistä kertaa toteuttamaan johdantonäyttely, joka kertoo niin apteekkiosion kuin säätyläiskodin taustoista ja selkeyttää kahteen kokonaisuuteen jakautuvan museon hahmottamista. Varsinaisiin interiööreihin tehdään pieniä muutoksia ja niiden valaistusta parannetaan. Museon opasteita uusitaan ja käyttöön saadaan myös täysin uusi opaskirja.

Käy peremmälle Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon! Kuva: Ania Padzik  / TMK

Uudistusten valmistelu on parhaillaan käynnissä. Turun kaupungin tilapalveluiden toteuttamat remontit ajoitetaan syksyyn 2017 ja kevääseen 2018 siten, että ne mahdollisimman vähän häiritsevät normaalia toimintaa. Muutokset museon ja kahvilan aukioloon ja toimintaan ovat uudistustöiden aikana kuitenkin mahdollisia, ja niistä tiedotetaan Apteekkimuseon internetsivuilla ja facebookissa. Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uudistettu kokonaisuus avataan kesäkaudeksi 2018. Kesän 2017 museo on kuitenkin vielä tuttuun tapaan avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–18 aina 31.8. asti. Tervetuloa tutustumaan!

Lisätiedot:
Henna Ylänen
tutkija, projektipäällikkö
Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uudistamishanke
Turun museokeskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...