keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Sisustusideoita kotiin


Kevät on taas sisustamisen aikaa. Valo lisääntyy ja into kasvaa. Ja jokainen meistä tietää, miltä oman kodin sisustuksen kuuluu näyttää. Ei ole olemassa väärää sisustusta, mutta väärää tietoa saattaa olla.

Sisustuslehtiä lukiessamme olemme ihmetelleet, miksi valkoinen on maalaisromanttisen kodin väri. Emme näet ole tavanneet yhtään maalaistaloa, jonka tupa olisi jossain aiemmassa historiansa vaiheessa ollut valkoinen. Valkoiseksi kalkitseminen kuuluu kivisiin asuinrakennuksiin - joita perinteiset maalaistalomme eivät ole - ja navetoihin.

Luostarinmäki, kamarissa punaista ja vihreää.
Kansa on myös aina ihannoinut ”pohjoismaisen viileän vaaleuden” sijaan runsaita värejä.
 
Kuralan Kylämäki, Iso-Kohmon tupa
Ja ihan oikeasti, ennen nykymukavuuksia romantiikka maalaistalossa oli aika vähissä, kun vesi piti kantaa kaivosta ja lämmittää liedellä. Tätä ennen oli tietenkin haettu puut liiteristä ja saatu tuli sytytettyä.

Turun linna, 1600-luvun barokkia
Olemme myös miettineet ”mistä noita sisustusideoita oikein tulee” ja päätimme, että kyllä meillä museoissa on tarjolla paljon aidompia. Aitoa perinteistä maalaisromanttista sisustusideaahan tarjoaa jokainen varsinaissuomalainen kotiseutumuseo. Ja jos korkeatyylit kiinnostavat, niin niitäkin löytyy, Turun linnasta ihan läkähdyksiin asti. Tämän lisäksi tarjontaa rikastavat maakunnan monet kartanot, jotka tarjoavat tyylejä barokista empireen.

Tämä ideapohdinta siivitti kehittelemään videon Sisustusideoita kotiin. Löytyyhän Turun museokeskuksen omista museoyksiköistä tyylejä laidasta laitaan. Museoissa eri tyylit on  toteutettu tiedolla ja ammattitaidolla. Kurkkaa miten onnistuimme, video kestää runsaan minuutin.


Videolla halusimme rakennustutkijoina oikaista vääristyneitä käsityksiä siitä, miltä alkuperäinen sisustus on taloissa näyttänyt. Monet pitävät näet hirsipintaisia seiniä perinteisinä, ja vanhan talon ostaessaan poistavat tapetit ja pinkopahvit. Elämme kuitenkin vauraassa Varsinais-Suomessa, jossa talonpojilla on ollut varaa tapetteihin ja köyhimmätkin ovat peittäneet seinänsä vähintäänkin sanomalehdillä.

Sanna Kupila, Eija Suna ja Johanna Viitaharju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...