keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Pääsiäistä odotellessa


Pääsiäisen lähestyessä on mukava muistella menneiden aikojen pääsiäismakeisia, joihin liittyy lisäksi pupujussi, tässä tapauksessa Disneyn Rumpali.
Hellas pääsiäishinnasto 1973
Hellas toi pääsiäisenä vuonna 1972  markkinoille Veijarirakeita -nimiset makeiset, jotka oli pakattu muovimuotteihin.

Näitä samoja makeispakkauksia oli tullut markkinoille jo vuotta aiemmin, 1971 nimillä ”Aku Ankka pehmeitä hedelmäkuvioita” sekä ”Aku Ankka hedelmätäytekaramelleja”. Sisältö oli niissä hieman toinen kuin pääsiäismakeisissa, mutta rasia oli sama. Näitä makeisia oli myynnissä vain vuoteen 1973 asti.


Museon kokoelmista löytyy näitä pakkauksia avaamattomina, mutta viime vuonna saimme ystävältäni Sarilta lahjoituksen myös ns. käytetyistä pakkauksista, joissa yhtenä oli Rumpali.


Sari muisteli, että näillä eritoten tehtiin kipsivaloksia, joita sitten käytettiin tauluina.

Tähän löytyikin vahvistus, kun mökiltämme löytyi tällä samaisella Rumpali-muotilla tehty kipsitaulu, jonka olin aikoinaan saanut Sarilta lahjaksi. Nyt tämä kipsivalos liitettiin myös museon kokoelmiin, onhan se osa muovimuotin käyttöhistoriaa!
Makeispakkauksissa olikin Akun niksit -ohjeita, joissa mm. neuvottiin käyttämään pakkauksia valumuotteina. Näitä Disney-aiheisia muotteja on tiettävästi ollut 18 erilaista.

Itse muistelin, että nuo muovipakkaukset sellaisenaan jo olivat olleet seinällä tauluina.

Ja löytyi erään ulkohuussin seinästä vieläkin näitä tauluja.


Sanna Kupila
valokuvat kirjoittajan2 kommenttia:

  1. Hei, olisikohan museolla mahdollisesti kiinnostusta vaihtaa yhtä tuollaista avaamatonta Aku Ankka-hedelmäkarkkirasiaa, johonkin muuhun Hellaksen Disney-pakkaukseen tai pakkauksiin. Mulla olisi noita muotteja esim. iso pino ja kaikkea muutakin jo kadonnutta rekvisiittaa löytyy. Itse kerään vanhoja Disney-aiheisia pakkauksia ja yksi tuollainen avaamaton Aku Ankka-rasia kokoelmissa olisi kova juttu. Parhain terveisin! jiri.nikkinen@kolumbus.fi

    VastaaPoista
  2. Hei, valitettavasti pakkauksista ei ole duplikaatteja niin että voisimme tehdä esinevaihtoja tällä tavoin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...