torstai 7. tammikuuta 2016

Ispoisten kartanon vanha asuintonttiKadonneiden kylätonttien etsintä jatkui pitkin syksyä ja marraskuun alussa ehdimme Kaisan kanssa tarkastamaan Katariinan laaksossa erään mahdollisen vanhan torpan paikan, josta Kaisa oli saanut ilmoituksen arkeologian harrastaja/biologi Jouni Issakaiselta jo keväällä. Olin lupautunut selvittämään asiaa vanhoista kartoista, mutta syksyyn tuo jäi. Onneksi löytyi kansallisarkiston sivuilta Ispoisten kartanon tiluksista vuonna 1796 tehty kartta ja asia selvisikin nopeasti.
Ispoisten tiluskartta 1796. Kansallisarkisto. Maanmitaushallituksen uudistusarkisto (A105:16/1-7)

Kyseessä ei olekaan torpan tontti, sillä kartan selityksissä lukee ko. kohdassa ”förra gårds tomnt” – vanha asuintontti!
Vanha asuintontti, "förra gårds tomt" on numero 15 kartan vasemmassa reunassa oleva punainen suorakaiteen muotoinen alue.
Olin tiennyt, että nykyinen Ispoisten kartanon päärakennus on rakennettu uuteen paikkaan kun nykyinen rakennus on rakennettu 1784. Tämä tieto ilmenee vuonna 1783 tehdyssä talokatselmuksessa. Asiakirjassa todetaan, että vuonna 1746 rakennettu talo on huonossa kunnossa, johtuen pääasiassa talon huonosta paikasta, joka on kostea ja mätä rakennukselle, mutta myös siitä, että talossa tuskin koskaan on asuttu ja sitä on käytetty enimmäkseen karjanrehun säilytykseen. Katselmuksen lopuksi todetaan vielä, että uusi päärakennus tulee rakentaa uudelle paremmalle paikalle. Katselmusmiehet ehdottavat rakennukselle uutta paikkaa nykyisestä paikasta etelään mäelle. Tämä oli aiemmin asiakirjaa lukiessani aiheuttanut hämmennystä, sillä nykyisestä kartanon paikasta pohjoiseen maasto on mäkistä, mikä ei vaikuttanut huonolta asuinpaikalta. Se olisi vain ollut kauempana rannasta. Onkohan katselmusmiehillä ollut kartta tai ilmansuunnat väärinpäin, sillä tämä uusi paikka on suoraan vanhasta paikasta pohjoiseen.

Kartanon vanha asuintontti, tuo vuoden 1796 kartan osoittama ”förra gårds tomnt” sijaitsee nykyisestä kartanotontista runsas 500 metriä suoraan linnuntietä etelään mäkien välisessä laaksossa. Alue kuuluu Turun kaupungille ja sen kiinteistö nimi on Katariinan maja.
Rakennuksen kivijalkoja vanhalla tontilla. Kuva Kaisa Lehtonen
Kävimme Kaisan kanssa tutustumassa paikkaan marraskuun alussa ja paikalla on edelleen nähtävissä rakennusten kivijalkoja. Samalla vahvistui meidänkin käsityksemme siitä, että alkuperäinen rakennuspaikka oli alun alkaenkin huono. Alavaa ja kosteaa maastoa, tosin paikka on lähellä merta ja laaksossa tuulilta suojassa.

Ispoisten rälssisäteri siirtyi kamarineuvos Arndt Winterin omistukseen vuonna 1783 ja hän ryhtyi heti toimeen uuden asuinkartanon rakentamisesta paremmalle paikalle. Vuonna 1784 tehdyssä katselmuksessa kerrotaan säteriin jo nousseen uusi kaksikerroksinen päärakennus.
Ispoisten kartanon päärakennus vuonna 2013. Rakennus sai nykyisen ulkoasunsa vuoden 1914 muutostöissä. Kuva Sanna Kupila
 Sanna Kupila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...