keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lauluja ja metsäneläimiä JoulusuklaassaNäin joulun lähestyessä on joulusiivouksen aika myös museossa. Omalta osaltani se tarkoittaa, että ainakin yritän ehtiä järjestämään myös arkistoaineistoa. Kurkistetaan näin ollen taas kerran museon makeisarkiston aarteisiin. Onhan joulu nyt suurinta suklaansyömisen aikaa.

Aineistoa järjestäessäni löysin Hellaksen Joululaulu -suklaalevyjen kääreitä. En ollut sellaisia aiemmin nähnyt missään ja keräilijä Jukka Vesterinen vahvistikin, että joululaulukääreet ovat melko harvinaisia. Nämä kääreet ovat ns. kaksoiskääreitä, joita kauppiaat ovat voineet joulun aikaan sujauttaa tavallisten suklaalevyjen päälle. Jos jouluisia suklaalevyjä jäi myymättä, jouluinen kääre otettiin joulun jälkeen pois ja kas, taas oli tavallinen suklaalevy hyllyssä. Näitä pieniä, 50g:n Joululaulu –suklaalevyjä on ollut myynnissä jouluna 1968. Kääreitä oli viisi erilaista ja jokaisesta löytyy ensimmäinen säkeistö jostakin tunnetusta joululaulusta.
Seuraavana vuonna 1969 ei Joululaulu-suklaata enää ollut myynnissä. Nyt pienten joulukääreiden teemana oli ollut metsäneläinten joulu.
 Sanna Kupila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...