perjantai 19. joulukuuta 2014

Kattanin poterokaivauksilla tapahtunutta


Painumavaaran vuoksi on nykyisen rakennuksen betonianturan alapuoliset kerrokset kaivettava metrin levyisinä ja 1,5 metriä pitkinä osakaivantoina. Ne täytetään heti dokumentoinnin jälkeen seulotulla kulttuurikerroksella ja sepelillä. Kaivannon keskiosa on jo kaivettu pohjasaveen asti ja täytetty. Seulotut ja kaivamattomat maat pidetään toisistaan erillään suodatinkankaalla.


Kokonaisuus saattaa vaikuttaa sekavalta, mutta kaivaustiimi tietää mitä tekee. Kuva Elina Saloranta.

Myös keskiaikaiseksi poikkikujaksi tulkittu kaivannon koillispää on saatu pääosin kaivettua. Kujassa oli ainakin kolme puukatetta, ja niiden välissä täyttökerroksia, jotka koostuivat pääosin saven sekaisesta puusilpusta ja poikittaisista tukipuista.  Vanhin vaihe oli pohjustettu kivikerroksella.
          

Keskiaikaisen kadun puukatteen alaisia tukia. Oikealla tonttien rajaa liittyvää paalutusta.

Kuva Elina Saloranta.

Salvottu latriini tullaan purkamaan hirsi hirreltä. Mahdollisesti se konservoidaan, jonka jälkeen se voidaan asettaa näytteille.

Löytömateriaali koostuu pääosin puuesineistä ja nahkajätteestä. Myös keskiaikaista keramiikkaa on löytynyt verraten runsaasti.

Lähes ehyenä löytynyt keskiaikainen veitsi, jossa on puukahva jäljellä.

Kuva Elina Saloranta.

 Keskiaikainen luusta valmistettu värttinänkehrä. Kuva Elina Saloranta.Keskiaikaisia keramiikka-astioiden paloja. Kuva Elina Saloranta.
Kuvat ja teksti: Elina Saloranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...