torstai 27. marraskuuta 2014

Avoimista kulttuuriympäristöaineistoista keskustelemassa


Nykyisin kahvilana toimiva, 1700-luvulla rakennettu torppa on lämmitetty meitä varten, kahvit keitetty ja sämpylät täytetty. Paraislaisia yrittäjiä, kyläyhdistysaktiiveja, opettajia, kunnan edustajia ja muita kiinnostuneita saapuu paikalle hyvissä ajoin, ja lopulta pieni kahvila on tupaten täynnä puuhellan lämmöstä nauttivia ihmisiä. On lokakuu 2014, aika keskustella avoimien kulttuuriympäristöaineistojen hyödyntämisestä maakuntamuseon järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Varsinais-Suomen maakuntamuseo on käynnistänyt Paraisilla kulttuuriympäristöhankkeen Menestyvä Parainen – Kulttuuriympäristötietoa kaikille, jossa kerättyä kulttuuriympäristötietoa jaetaan avoimesti kaikille tarvitsijoille, esimerkiksi paikallisille matkailuyrittäjille. Hankkeessa inventoidaan muinaisjäännöksiä ja rakennuksia sekä tutkitaan maisemahistoriaa. Aikaisemmin aineistoja on hyödynnetty ensisijaisesti maankäytön suunnittelussa. Halusimme kutsua innostuneita ihmisiä ideoimaan kanssamme, missä muualla aineistoja voisi hyödyntää – museon sisällä kun ei millään voida keksiä kaikkia käyttötarkoituksia, joihin nämä hienot aineistot voisivat taipua! Ehkä niiden pohjalta voisi kehittää esimerkiksi erilaisia kulttuuripolkuja ja mobiilisovelluksia? Aineistoja avaamalla ja kannustamalla niiden jatkokäyttöön haluamme parantaa alueen vetovoimaisuutta, vahvistaa paikallisidentiteettiä, lisätä kulttuuriympäristön arvostusta ja edesauttaa sen vaalimista. 

Saariston rengastien varrella sijaitseva Houtskarin Björkö on ollut asuttu jo keskiajalla. Kuva: TMK/Teija Mustonen.

Maakuntamuseo tekee runsaasti yhteistyötä toisen alueellisen toimijan, Varsinais-Suomen liiton kanssa. Olimme koonneet voimamme yhdistämällä tilaisuuteen Varsinais-Suomen liiton osion maakuntastrategian toteuttamisesta matkailun näkökulmasta. Myös liiton yhteydessä toimiva alueellinen paikkatietokeskus Lounaispaikka, maakuntamuseon hankekumppani, esittäytyi.

Lofsdalin kartano. Kuva: TMK/Laura Ruohonen.
Hankesuunnitelmia ja maakuntamuseon inventointeja esittelevien alustusten jälkeen kävimme muutaman teeman ympäriltä keskustelua pienryhmissä. Keskusteluissa kulttuuriympäristöaineistojen nähtiin hyödyttävän monia tahoja aina yksittäisestä ihmisestä julkisiin tahoihin ja elinkeinoelämään. Paraisilla on hienoja kulttuuriympäristökohteita, kuten Vanha Malmi, saaristolaiskylät ja vanhaan kalkkikaivosteollisuuteen liittyvät kohteet, jotka yhdistettynä omalaatuiseen luonnonympäristöön tarjoavat puitteet monipuoliselle kulttuuriympäristömatkailulle. Paljon haasteita ja kehitettävää löytyy: esimerkiksi matkailualan toimijoiden parempi verkostoituminen voisi edesauttaa yhteisten, entistä toimivampien matkailutuotteiden syntyä.

Pihapiiri Paraisten historiallisessa keskuksessa, Vanhalla Malmilla. Kuva: TMK/Eija Suna.
Oli mukava huomata, miten innokkaasti paikalliset lähtevät mukaan ideoimaan ja keskustelemaan. Ota yhteyttä mikäli aihe kiinnostaa!

Tämän vuoden hanke on Varsinais-Suomen liiton myöntämällä maakunnan kehittämisrahalla toteutettava valmisteluhanke, jossa aloitetaan inventoinnit, kartoitetaan yhteistyökumppaneita ja valmistaudutaan vuosille 2015–2017 suunnitteilla olevaan laajempaan EU-rahoitteiseen hankkeeseen.

Keskustelutilaisuuden alustukset ja yhteenvedot löydät museokeskuksen nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...