maanantai 13. lokakuuta 2014

Hopeasormus Kemiönsaaresta



Syyskuussa 2014 löysi kemiöläinen metallinetsinharrastaja Olavi Kauppinen Kemiönsaaren Östermarkin kylästä kookkaan hopeasormuksen. Sormus on myöhäiskeskiaikaista tyyppiä, ja se ajoittuu 1500-luvun alkuun. Visa Immosen mukaan kaikkiaan tämäntyyppisiä sormuksia on Suomesta kolmisenkymmentä. Nyt löytyneessä sormuksessa kuvana on Golgata-kuvaelma. Siinä Kristus riippuu ristillä, ja hänen ympärillään seisovat Neitsyt Maria ja apostoli Johannes. Golgata-aiheisia sormuksia on Suomesta aiemmin tunnettu kuusi kappaletta. Nyt löytyneen sormuksen sijaintipaikkaa lähinnä näistä on Lemlannin kirkosta Ahvenanmaalta löytynyt Golgata-aiheinen sormus.


Tämäntyyppisille sormuksille on tyypillistä sormuksen leveneminen takaa kohti etuosaa ja etupuolelle sijoitettu kuva-aihe.



Sormus on poikkeuksellisen hyväkuntoinen. Se painaa 11,35 grammaa ja sen halkaisija ulkoreunoista mitattuna on 25,0 mm ja 27,5 mm. Sormus on muodoltaan siis aavistuksen soikea. Sormus on todennäköisesti ollut alun perin kullattu. 

Esine löytyi pellonreunasta. Tällaisia sormuksia ovat aikoinaan voineet käyttää varakkaat talonpojat, kaupunkien porvarit ja aatelisto. Aivan varattoman väen sormuksia ne eivät siis ole olleet. Miten sormus on joutunut pellolle, on arvoitus. Löytöpaikka on aivan vanhan historiallisen kylätontin kupeessa, joten siinä mielessä löytöpaikka on ymmärrettävissä. Uuden ajan alussa Östermarkin ja Västermarkin kylissä on vuoden 1566 maakirjan mukaan ollut yhteen laskettuna kahdeksan verotilaa; Östermarkia ja Västermarkia on vielä 1500-luvulla kutsuttu yhteisellä nimellä Mark.


Sormuksen löytäjä Olavi Kauppinen Wilma-koiransa kanssa



Teksti Kaisa Lehtonen ja Visa Immonen, esinekuvat Martti Puhakka/Turun museokeskus, ulkokuva Kaisa Lehtonen



1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...