Tupla-suklaapatukkaa ryhdytään jälleen valmistamaan
Pohjoismaissa. Mutta miksi ihmeessä Museokeskus tästä uutisoi? Asia liittyy
vahvasti museon tekemään nykydokumentointiin, sillä Tuplan valmistuksen
siirtyminen Espanjasta Cloettan Ruotsin Ljungsbron suklaatehtaaseen nyt kevään
ja kesän 2014 aikana on tarvinnut museon apua.
Tupla-paloja 70-metrisen valmistumislinjan loppupäässä. |
Valmistuksen siirto aloitettiin osittain jo syksyllä 2013,
jolloin Turun museokeskus sai Cloettalta, entiseltä Leafiltä kyselyn: Mitä
materiaalia meillä on Tuplan valmistusprosessista? Yrityksessä muistettiin,
että Museokeskus oli dokumentoinut Turun tehtaan tuotantoprosesseja v. 2006
ennen tehtaan lopettamista. Nyt museon keräämää ja taltioimaa tietoa tarvittiin
Tuplan tuotantolinjan Ruotsiin siirtämisen yhteydessä.
Tuplan valmistus on dokumentoitu hyvinkin tarkkaan ja siinä
on selostettu mm. suklaamassan keiton vispaukset ja vakuumijärjestelmät ja
palojen valmistuksen eri jäähdytysvaiheiden lämpötilat. Seitsemänsivuiseen
raporttiin liittyy lisäksi 118 asiaa valottavaa valokuvaa prosessin eri
vaiheista. Seikkaperäinen selostus oli iloinen yllätys tiedonnälkäiselle
Cloettalle. Museon tekemä nykydokumentointi onkin tähdännyt aina siihen, että
prosessin kuvauksen avulla tuotannosta saa mahdollisimman hyvän ja monipuolisen
kuvan ja että jos ei ihan, niin melkein näillä tiedoilla voisi tuotetta
valmistaa.
Teksti: Sanna Kupila
Kuvat: Martti Puhakka
Leikkuri on leikannut täytemassan paloiksi ja ne kulkevat kohti ensimmäistä suklaapäällysten eli laseerauksen. Työntekijät tarkkailevat palojen painoa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti