maanantai 10. helmikuuta 2014

METROPOLILLA matkalle maailman ympäri


Joulun jälkeen museolle tuli kysely Hellaksen vanhasta makeisrasiasta. Koska museolle 2006 taltioidun Hellaksen arkiston karkkirasioiden arkistointi on jotenkin tullut osaksi toimenkuvaani, tämäkin kysely ohjautui minulle, sillä olen saanut museon virallisen ”karkkivastaavan” tittelin.

Tottahan rasia näytti heti tutulta ja se löytyikin v. 1968 jouluhinnastosta. Mielenkiintoista näissä vanhoissa rasioissa on muoto. Varsinkaan joulu- tai pääsiäismyyntiin tulleet rasiat eivät suinkaan olleet neliskanttisia laatikoita, vaan mitä monimuotoisempia taloja, tonttuja tai esim. pupuja.

Tämä Joulu-Metropol rasia on sisältänyt, ja tässä museoon arkistoidussa sisältää edelleen, Metropol –karamelleja. Metropol-karamellit olivat Hellaksen uutuustuote vuodelta 1959. Nämä kääreelliset karkit olivat tiettävästi samantapaisia kuin vieläkin tuotannossa oleva Fazerin Parhain –sekoitus. Metropol-täytekaramelleja oli 10 erilaista, jokainen niistä oli nimetty maailmalla tunnetun, suuren pääkaupungin, metropolin mukaan. Helsinki ei ollut mukana tässä, mutta eivät myöskään naapurimme Tukholma tai Leningrad.

Metropol-karamellin mainos Huhtamäki-yhtymän Rumpu-lehdessä 1959.
Metropol-täytekaramellejä ei löydy enää vuoden 1969 hinnastosta, joten tämä makeisuutuus oli markkinoilla vain kymmenen vuotta.

Sanna Kupila (SK)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...