perjantai 24. toukokuuta 2019

Tekstiilit kiertoon ja käyttöön

Poistotekstiileistä valmistettuja siivousrättejä.
Kuva: Turun museokeskus/Viivi Vuorinen
Poistotekstiilien kierrätysmyymälä TST-Texvex on toiminut hieman yli kolme vuotta. Turussa Kanslerintiellä sijaitsevassa myymälässä otetaan vastaan, lajitellaan, jatkokäsitellään ja myydään kotitalouksista peräisin olevia, käytöstä poistettuja tekstiilejä.

Texvex-myymälässä on tarjolla mm. vaatteita ja kodintekstiilejä.
Myymälä sekä poistotekstiilien vastaanotto- ja lajittelutila sijaitsevat saman katon alla.
Turun museokeskuksen valokuvaaja poistotekstiilisäkkien keskellä.
Turun museokeskuksen valokuvaaja ja nykyajan ilmiöitä dokumentoiva tutkija kävivät toukokuussa tutustumassa Texvexiin ja sen toimintaan, tiloihin ja tuotteisiin. Dokumentoinnin tuloksena saadut valokuvat ja tiedot tallennetaan Museokeskuksen valokuva-arkistoon ja museoarkistoon.

Jäteasemilta ja suoraan kotitalouksista tuotuja poistotekstiilejä.
Texvexiin tulee viikon aikana tuhansia kiloja kotitalouksien käytöstä poistettua tekstiiliä. Sitä saapuu sekä Lounais-Suomen Jätehuollon toimittamana että kuluttajien itsensä suoraan perille tuomana.

Texvexissä tekstiilit lajitellaan mm. kuntonsa ja materaalinsa mukaan. Hyväkuntoisimmat vaatteet ja kodintekstiilit pannaan myyntiin Texvexin omaan myymälään. Muista tekstiileistä suunnitellaan ja valmistetaan uusia tuotteita. Esimerkiksi kauhtuneet tyynyliinat saattavat vielä palvella ekologisten kauppakassien tai roskapussien materiaalina, ja kuluneita pyyhkeitä voidaan leikellä siivousliinoiksi.


Myyntikelpoisiksi todettuja pöytäliinoja.
Valoverhotilkusta ommeltu pesupussi, jonka sisällä on froteekankaisia pesulappuja.
Myymälä on avoin kaikille. Myynnissä on vaatteita, kodintekstiilejä ja uusiotuotteita. Tarjolla on myös kankaita kilohintaan. Myymälään on lisäksi tänä keväänä avattu oma osasto vintage-tekstiileille.

Texvexin uusiotuotteita on Kanslerintien myymälän ohella myynnissä kahdella kirpputorilla Turussa. Texvex myös toimittaa lajiteltuja tekstiilejä mm. käsityöläisille, kouluille ja päiväkodeille.

Käytössä kulunut tyynyliina tai muu kankaanpalanen voi saada uuden elämän vaikkapa ostoskassina.
Poistotekstiilimyymälä syntyi vuonna 2016 Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n, Turun ammattikorkeakoulun, Turun kaupungin ja Turun seudun TST ry:n yhteistyöhankkeen hedelmänä. Hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa poistotekstiilien hyödyntämisen tapoja ja mahdollisuuksia. Texvexin toiminnan rahoittajana on Turun kaupunki.

Turun museokeskuksen toteuttama TST-Texvexin dokumentointi on osa museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston TAKO:n ns. arkipoolin projektia, jonka teemana on kestävä kehitys.Teksti ja kuvat: Viivi Vuorinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...