tiistai 7. toukokuuta 2019

Katoava hotelli tallentui kuviin

Hamburger Börsin v. 1979 valmistunut hotellirakennus on pian muisto vain. Tältä Kauppatorin tienoo näytti kesällä 2018 ennen torin arkeologisten kaivausten alkamista. Kesällä 2019 purettava rakennus on kuvassa oikealla.
Kuva: Turun museokeskus/Ville Mäkilä
Turun ydinkeskustan katukuvaan vuodesta 1979 lähtien kuulunut Hamburger Börsin rakennus puretaan näillä näkymin kesän 2019 aikana. Tilalle nousee uusi hotellirakennus arviolta parin vuoden kuluessa.

Turun museokeskuksen valokuvaajat ja tutkija kävivät huhtikuun lopulla valokuvaamassa vuonna 1979 valmistuneen rakennuksen sisätiloja ja ulkokuorta. Kuviin taltioituivat hotellin yleiset tilat huonekäytävineen, vastaanotto, ravintolat, kokoustilat, saunat sekä valikoima erilaisia hotellihuonetyyppejä. Samalla kuvattiin osia vanhemmasta, suojellusta Börsin hotellirakennuksesta, joka jää myllerryksessä paikoilleen. Kuvat tallennetaan Museokeskuksen valokuva-arkistoon.

Myös Börsin pöheikkönä tunnettu puistoalue muuttuu uuden hotellin myötä.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen

Vanha Börsin hotellirakennus on suojeltu.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen


Hotelli Hamburger Börsin pääsisäänkäynti toivottaa vieraat tervetulleiksi vielä toukokuun 26. päivään asti.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen
Lisäksi hotellin ylimpien kerrosten parvekkeilta kuvatut näkymät kertovat jatkossa jälkipolville, miltä kaupungin keskustassa näytti keväällä 2019, kun toriparkin rakennustyöt olivat meneillään ja tavaratalo Wiklundin kattoterassiravintola oli juuri valmistumassa.


Toriparkin rakennustyömaa huhtikuun 2019 lopulla Hamburger Börsin parvekkeelta nähtynä.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen
Hotellin seitsemännen kerroksen sviitin parvekkeelta avautui näköala Tuomiokirkon suuntaan.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen
Nyt purettava hotellirakennus nousi 1970-luvulla Kauppiaskadun ja Eerikinkadun kulmaan suuren kohun saattelemana. Sen tieltä oli voimakkaasta vastustuksesta huolimatta purettu Hamburger Börsin vuonna 1909 valmistunut, Frithiof Strandellin suunnittelema jugendrakennus.


Nyt purettavan hotellin tieltä joutui aikoinaan väistymään kuvassa oleva, v. 1909 valmistunut rakennus. Kuva on otettu 1970-luvulla.
Kuva: TMK/Kalervo Valli

Frithiof Strandellin suunnitteleman rakennuksen purkaminen talvella 1976-1977 synnytti suuren kohun.
Kuva: TMK/Kalervo Valli


Teksti: Viivi Vuorinen

2 kommenttia:

  1. Alkuperäinen rakennus oli kauniimpi. Esitin Turun rakennus- ja lupalautakunnan kokouksessa 2.5. nykyisen rakennuksen purku- ja rakennusluvan palautusta, mm. koska uuden rakennuksen mahdollistavaa asemakaavaa ei ole vielä hyväksytty, ja hotellin autopaikat on sidottu toriparkkiin. Vetosin lautakunnan virallisesti määriteltyyn rooliin rakentamista ohjaavana ja valvovana elimenä.

    VastaaPoista
  2. Olen tuostakin kokouksesta kirjoittanut raportin, josta selviää lisää yksityiskohtia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...