torstai 5. maaliskuuta 2015

Siirtokuvia Turusta Turkkiin

Turun Kivipaino Oyn:n digitoidussa aineistossa on keraamiselle teollisuudelle toimitettuja siirtokuvia, joiden lopullinen käyttäjä ei tilauksesta aina käy ilmi. Joukkoistaminen on päivän sana, joten päätin kokeilla muutamalla kuvalla facebooksivustollani miten internetin joukkoäly vastaisi. Kuvista ensimmäisen symboliikka viittasi islamilaiseen maailmaan ja merenkulkuun, mutta mihin tarkemmin?


Vastauksen sain jo seuraavana päivänä (kiitokset viime kädessä blogiin Purjeita kuivaamassa). Kyseessä on Turkish Maritime Linesin logo. Turkkilaisvarustamo on lopettanut toimintansa, mutta internetissä löytyy yhtiön laivoille omistettu fanisivusto, jonka valokuvissa logo esiintyy useaan otteeseen. Turun Kivipaino aloitti tilauksen valmistamisen 18.12.1946 ja lopetti sen 4.2.1946, jonka jälkeen siirtokuvat toimitettiin (vuosina 1918-68 toimineeseen) Karlskronan posliinitehtaaseen Ruotsiin. Oletettavasti vuoden 1946 aikana varustamon logolla varustetut astiat (kahta kokoa lautasia?) toimitettiin yhtiön laivoille. Kenties niitä on jossain vielä jälljellä, mutta tämän jätän täkynä posliini- ja merihistorian harrastajille.

Kaksi muuta merkkiä on edelleen identifioimatta, joten esittelen ne tässä. Tätä siirtokuvaa toimitettiin Karlskronan tehtaalle vuonna 1947. Vasaraa pitelevä käsi viittaisi ammattiyhdistyksiin ja työväenliikkeeseen.Kolmas merkki on perinteisempää heraldiikkaa, kerrassaan vaakuna. Mutta keneen tai mihin viittaavat malja (?), 6-sakaraiset tähdet ja valtakunnaomenaa pitelevä kruunupäinen leijona passant guardant? Myös tätä siirtokuvaa oli toimitettu Karlskronaan, vuonna 1965.


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...