tiistai 3. maaliskuuta 2015

Miksi avata dataa?


”Jaettu tieto on valtaa!” Kalervo Väänänen

Avoin data on digitaalista tietoa, joka on avoimesti ja helposti kenen tahansa saatavilla ja käytettävissä.

Turun museokeskus / Varsinais-Suomen maakuntamuseo on jo avannut maisemahistoriakartta-aineistot lähes koko Varsinais-Suomesta, kaikkien niiden kuntien alueelta, joilta aineisto on saatu valmiiksi.  Maisemahistoriakartat on tehty vanhojen, pääasiassa 1700-1800-luvun vaihteen isojakokarttojen pohjalta. Niistä voidaan tutkia mm. vanhojen kylätonttien, peltojen, niittyjen ja myllyjen sijaintia tai tieurien kulkua. 


Digitalisoitu karttalehti vanhan Hiittisten, nykyisen Kemiönsaaren, kunnan Högsåran kylästä on asetettu vastinpisteiden avulla peruskartan päälle. Karttakuviot on piiretty vanhan kartan pohjalta ja siihen liittyvät asiakirjatiedot on taulukoitu mukaan. Näin maiseman rakennetta voidaan tarkastella yksilöidysti. Vanhasta kartasta nähdään mm. Högsåran talojen suurehko määrä sijainteineen, laiturit kylän lahdessa, kylätiet jotka noudattelevat nykyisin pitkälti samoja linjoja, niityt ja pienet pellot sekä vanha tuulimyllyn paikka.

Seuraavaksi on tavoitteena rakennusperintötietovarantojen avaaminen. Kokeiluluonteisesti Kemiönsaaren kunnasta ja osasta Paraisten aluetta on jo avattu yhteenvedot kohdeinventoinneista. Alueinventoinneista on avattu kyläkohtaiset historia-, maisema- ja nykytilatiedot sekä arvokkaat rakennetun ympäristön kokonaisuudet. 

Kiinteistö:
Vestergård
Kiinteistötunnus:
322-471-0002-0006
Kylä:
Torsböle
Kunta:
Kemiönsaari
Arvotus:
Seudullinen
Kuvaus:
Kantatalo vanhalla tontilla. Talonpoikaistalo 1850-luvulta, kuisti 1954. Navetta 1900-luvun alusta, siirretty 1940-luvulla. Vaja 1900-luvun alusta, sauna 1950-luvulta.

Yllä esimerkki avatuista kohdeinventointitiedoista valokuvineen.


Aineistoja voi tarkastella Maanmittauslaitoksen paikkatietoikkunassa  ja sama kartta on upotettu myös  Museokeskuksen sivulle. Varoiksi mainittakoon, että sivustot saattavat pyöriä hitaasti ja toimivat paremmin Firefoxissa.

Maisemahistoriakartta-aineisto on tarkasteltavissa ja vapaasti ladattavissa omaan käyttöön Lounaispaikan aluetietopalvelussa. Se on käytettävissä kaupallisesti tai ei kaupallisesti, kunhan alkuperäisaineiston tuottajatiedot mainitaan.

Turun museokeskus jätti viime viikolla hakemuksen yhdessä Tampereen museopalveluiden kanssa 6Aika hankehaun Avoin data ja rajapinnat painopisteeseen. Tässä hankkeessa Turun museokeskuksella on tavoitteena avata lisää rakennusperintöön liittyvää dataa. Datasta määritellään ne sisällöt, jotka voidaan avata, sekä eheytetään ja täydennetään tietoja.

Avoin data helpottaa aineiston saavutettavuutta ja mahdollistaa sen laajemman käytön eri aloilla ja sovelluksissa, joita kaikkia emme voi etukäteen tietää. Tiedon käyttömahdollisuuksien monipuolistumien edistää sen kulkua.

Data ei kulu käyttämällä. Päinvastoin, sen arvo kasvaa. Samalla tietoisuus kulttuuriperinnöstä lisääntyy, ja sen arvostus kasvaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...