maanantai 30. toukokuuta 2022

Kulttuuriympäristöjen vaaliminen yhdessä jatkuu

 

Turun museokeskus käynnisti viime kesänä kaksivuotisen Yhdessä ympäristössä -projektin, jossa asukkaille tarjotaan innostavaa tietoa kulttuurihistoriallisesti arvokkaista alueista sekä mahdollisuuksia osallistua kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hoitamiseen. Tavoitteena on saada uusia ihmisiä mukaan ”perinnelähettiläiksi” ja aktiivisiksi toimijoiksi kulttuuriympäristöjen parissa.










 

 

Kuralan Kylämäen uusia pälkkiaitoja maalattiin kesällä 2021 talkootyönä. (Kuva: TMK)

 

Kiinnostaisiko sinua päästä mukaan vaalimaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita alueita? Haluaisitko osallistua muinaisjäännöskohteen kasvillisuuden hoitoon, kerppujen tekoon, perinnemaisemaseminaariin tai nokkostalkoisiin? Miten olisi punamullan keitto ja maalaustalkoot mukavalla porukalla? Oletko kiinnostunut perinneympäristön lintu- tai perhoslajistosta?

 


 

 

 

 

 

 


 





 

Ohdaketalkoot Kuralan Kylämäen laitumilla olivat osa projektin viime kesän toimintaa. (Kuva: TMK)

 

Projektin pilottialueena on Kuralan Kylämäki Turussa, mutta toiminta laajenee tänä kesänä myös maakuntaan. Tavoitteena on luoda toimintamalli, jota museot, kotiseutuyhdistykset ja muut kulttuuriympäristötoimijat voivat hyödyntää, omaan toimintaan sopivana soveltaen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talkoisiin liittyy aina yhteiset talkookahvit, totta maar! Tässä ollaan Vanhan Kanalan edustalla Kuralan Kylämäessä viime kesänä. (Kuva: TMK)

 

Talkoisiin ja muuhun vapaaehtoistoimintaan tullaan liittämään esitelmiä, osallistavia työnäytöksiä sekä tutustumista museon toimintaan ja kasvikokoelmiin. Vapaaehtoisille järjestetään kiitostilaisuuksia. Myös asukkaat voivat jakaa omaa osaamistaan esimerkiksi maisemanhoitoon tai vanhoihin työtapoihin liittyen. Toivomme, että kansalaiset voivat kokea kulttuuriympäristön omakseen ja ymmärtää yhä paremmin sen merkityksen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 
 
Kuralan Kylämäen museoalueelle rakennettiin ja ripustettiin linnunpönttöjä yhdessä asukkaiden kanssa syksyllä 2021. (Kuvat: TMK)

 

Projekti on saanut avustuksen Museoviraston ammatillisten museoiden innovatiivisten hankkeiden avustuksista ja on osa Turun museokeskuksen alueellista vastuumuseotyötä.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulttuuriympäristöihin tutustuminen sisälsi viime kesänä opastuksia Kuralan Kylämäen museopuutarhaan ja kasvikokoelmiin. (Kuva: TMK)


Kesän 2022 tapahtumia

Tapahtumiin ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella, jonka linkki on alla. Tarvittaessa ilmoittautua voi myös suoraan koordinaattorille kristiina.syrjasuo@turku.fi , puh. 040 484 0510. Ilmoittautuneille lähetetään tapahtumien kokoontumispaikat ja muut lisätiedot.

Huom! Kaikkiin tapahtumiin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.

https://kuntapalvelut.fi/turunmuseot/courses.php?l=fi#pos-9-30-141

Talkoisiin ja työpajoihin osallistuvat allekirjoittavat Turun kaupungin vapaaehtoistoiminnan sopimuksen mm. tapaturmavakuutuksen vuoksi. Sopimus ei sido osallistumaan tulevaan toimintaan ja vapaaehtoinen voi irtisanoa sopimuksen koska tahansa niin halutessaan.

Keskiviikkona 8.6. klo 17-20 nokkostalkoot Kuralan Kylämäen laitumella. Noin kaksi tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhan Kanalan pihalla. Talkoolaisilla tulee olla saappaat ja pitkälahkeiset housut. Käsineet ja työkalut saa museolta. Nokkosteeman parissa jatketaan tapahtumalla 15.6., ks. alempana.

Sunnuntaina 12.6. klo 8-10 linturetki Kuralan Kylämäessä. Tutustutaan perinneympäristön lintulajistoon opastetulla kävelyretkellä. Kierroksen vetää Mikko Niemi Turun Lintutieteellisestä Yhdistyksestä. Retki liittyy BirdLifen Pönttöbongaukseen. Retki on maksuton. Omat kiikarit mukaan! Retken toteutuminen edellyttää vähintään viisi osallistujaa. Mäkisen maaston vuoksi linturetki ei sovellu liikuntarajoitteisille. Kylämäen kahvila palvelee kahvinjanoisia klo 10 alkaen. Yhteistyössä Biologinen museo.

Maanantaina 13.6. klo 17-19.30 miniseminaari perinnemaisemien hoidosta ja merkityksestä. Kuralan Kylämäen Tryskimasiinissa järjestettävässä tilaisuudessa Turun yliopiston kasvisystematiikan ja -ekologian dosentti Terttu Lempiäinen kertoo Kuralan Kylämäen arkeofyyteista eli muinaistulokkaista sekä perinteisistä kulttuurikasveista. Karjataidon tilan emäntä, agrologi, eläintenkouluttaja Kaisa Hilska kertoo laiduneläimistä perinnemaisemien hoitajina. Tilaisuus sisältää kävelyn laitumien luo. Tapahtuman alussa kuultavia esitelmiä voi seurata myös etänä pyytämällä Teams-linkin projektin koordinaattorilta. Tarjoilun vuoksi ilmoittautuminen lähitilaisuuteen päättyy 9.6., mutta etätilaisuuteen voi ilmoittautua maanantaihin 13.6. klo 12 saakka. Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu.

Keskiviikkona 15.6. klo 17-19.30 jatketaan 8.6. aloitettua nokkosteemaa. Kuralan Kylämäen verstaalla järjestetään nokkosten hyötykäytön työpaja. Tapahtumaan voi osallistua, vaikka ei olisi ollut mukana edellisen viikon nokkostalkoissa. Tilaisuus on maksuton. Kasvit ja välineet saa verstaalta.

Maanantaina 20.6. klo 16-20 kerpputalkoot Kuralan Kylämäen vieressä sijaitsevan Kohmon metsänreunan polun varressa. Lehtipuiden vesakoista tehdään Kylämäen laiduneläimille kerppuja talveksi ja samalla parannetaan näkymiä kävelypolulta perinnemaisemaan. Noin kolme tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhan Kanalan pihalla. Talkoolaisilla tulee olla saappaat ja pitkälahkeiset housut. Käsineet ja vesurit saa museolta. Talkoisiin voi liittyä mukaan myös klo 16 jälkeen.

Tiistaina 12.7. klo 15 tutustutaan perinneympäristön perhosiin. Kuralan Kylämäki kuuluu Suomessa tehtävien maatalousympäristöjen päiväperhosten seurantakohteisiin. Suomen Ympäristökeskukselle seurantaa tekevä Reijo Myyrä kertoo alueen päiväperhosista. Katsotaan valokuvia sisällä ja käydään pienellä kävelyllä. Kävelyreitti saattaa sisältää mäkistä maastoa. Tapahtuma päättyy klo 16.30 mennessä. Kokoontumispaikka tiedotetaan ilmoittautuneille. Perhosretken toteutuminen edellyttää vähintään viisi osallistujaa. Kylämäen kahvila palvelee klo 18 saakka. Yhteistyössä Biologinen museo. Tilaisuus on maksuton.

Tiistaina 19.7. klo 12-15 tutustutaan museopuutarhaan ja maatiaiskasveihin sekä laiduneläimiin perinnemaisemien hoitajina. Turun museokeskuksen Yhdessä ympäristössä -projektin järjestämässä tapahtumassa Kuralan Kylämäen puutarhuri Leena Haimi esittelee puutarhaa ja kasvikokoelmaa opastetulla kävelyllä ja Karjataidon tilan emännän Kaisa Hilskan kanssa vieraillaan museoalueen lammas- ja nautalaitumilla. Kävelyiden välissä nautitaan kahvit Vanhassa Kanalassa. Mäkisen maaston vuoksi tapahtuma ei sovi liikuntarajoitteisille. Kokoontumispaikka tiedotetaan ilmoittautuneille. Tilaisuus on maksuton.

Keskiviikkona 20.7. klo 17-20 ohdaketalkoot Kuralan Kylämäen laitumella. Ohdakkeet eivät kelpaa laiduneläinten ravinnoksi ja ne tarttuvat lampaiden turkkeihin, joten niitä poistetaan laitumelta lapiolla ja kärrätään kompostiin. Jalkaan pitkälahkeiset housut ja saappaat. Ohdakkeet tarttuvat helposti vaatteisiin, joten esimerkiksi tuulipuku on näihin talkoisiin hyvä vaatetus. Työvälineet ja käsineet saa museolta. 2 tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhassa Kanalassa. Kokoontumispaikka tiedotetaan ilmoittautuneille.

Torstaina 21.7. keitetään punamultaa. Osallistavassa työnäytöksessä voi osallistua keittomaalin teon vaiheisiin. Kuralan Kylämäessä Iso-Kohmon pihassa keitetään punamultaa klo 8-14, viimeiset työvaiheet kestävät noin klo 16:een. Tervetuloa mukaan lisäämään aineksia pataan ja hämmentämään keittomaalia. Päälle maalausvaatteet. Käsineet saa museolta. Mukana voi olla koko päivän tai esimerkiksi 1-2 tuntia oman aikataulun mukaan. Kerrothan ilmoittautuessasi arvioidun saapumisaikasi. Pieni tihkusade ei haittaa maalinkeittoa, mutta kovemmalla sateella tapahtuma siirretään.

Perjantaina 22.7. ja tiistaina 2.8. aitojen maalausta punamullalla. Kuralan Kylämäessä maalataan museon uusia pälkkiaitoja punamullalla talkoina perjantaina 22.7. klo 10 ja klo 15 sekä tiistaina 2.8. klo 13 ja klo 17. Päälle maalausvaatteet. Käsineet saa museolta. Kerrothan ilmoittautuessasi arvioidun saapumisaikasi. Talkoot kestävät noin 3 tuntia, sisältäen kahvitauon, mutta pidemmänkin ajan voi osallistua. Pieni tihkusade ei haittaa maalausta, mutta kovemmalla sateella tapahtumat siirretään.
 
Perjantaina 12.8. klo 14-15 kyläkierros. Kuralan Kylämäen rakennusperintöä, perinnemaisemia ja historiaa vaalitaan eri tavoin. Tule kuulemaan museoalueen historiasta ja vaiheista. Kyläkierrokselle vie Kankareen mamma eli Hilma Kankare. Noin tunnin pituinen opastettu kävelykierros on maksuton ja sisältää mäkiä. Kokoontumispaikka tiedotetaan ilmoittautuneille. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. (Kierroksen sisältö on sama kuin heinäkuussa 2022 järjestetyssä Perinnepuutarhoja ja -maisemia tapahtumassa.) Ilmoittautumislinkki: 

Maanantaina 15.8. järjestetään Vanhat ikkunat kuntoon -tapahtuma Kollolan kotiseututalolla Merimaskussa klo 12-19. Kaikille avoimessa, maksuttomassa teemapäivässä tutustutaan vanhojen ikkunoiden kunnostukseen. Päivän aikana kuullaan, miksi kannattaa vaalia vanhaa eli korjata vanhat ikkunat uusiin vaihtamisen sijasta. Tapahtumassa kerrotaan ikkunoiden kunnostuksen perinteisistä menetelmistä ja materiaaleista. Matias Ali-keskikylä esittelee ikkunoiden puupaikkausta klo 14-18.
Osuuskunta Juurevan työnäytöksessä Johanna Viljanen ja Outi Terentjeff kittaavat ja maalaavat ikkunoita klo 12-19. Kävijöiden on mahdollista kokeilla kittausta ja maalausta itsekin, joten kannattaa valita päälle vaatteet, joissa maalitahrat eivät haittaa. 20 minuutin mittaisia tietoiskuja kuullaan seuraavasti:
Klo 13 ja klo 16: Avustukset rakennusperinnön hoitoon. Vanhan ikkunan kunnostus kannattaa. Turun museokeskuksen rakennustutkija Sara Tamsaari.
Klo 14 ja klo 17: Ikkunoiden puupaikkaukset. Rakennusrestaurointi Matias Ali-keskikylä.
Klo 15 ja klo 18: Vanhan talon vuosihuolto. Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curation toiminnanjohtaja Heidi Salviander-Wahe.
Merimasku-Seuran kahvio palvelee tapahtuman ajan. Tapahtuman järjestää Turun museokeskuksen Yhdessä ympäristössä -projekti yhteistyössä Merimasku-Seuran ja Naantalin museon kanssa. Tapahtuma on osa Turun museokeskuksen alueellista vastuumuseotyötä. Kollolan kotiseututalo on Taattistenjärven tuntumassa sijaitseva entinen torppa. Naantalin kaupungin omistamaa rakennusta hallinnoi Merimasku-Seura ry. Kollolantie 2, Naantalin Merimasku, www.merimasku.fi
Tapahtumaan järjestetään maksuton linja-autokuljetus Turun linja-autoasemalta klo 14. Paluu Turkuun noin klo 18.30. Matkan varrelta on mahdollisuus nousta kyytiin Raisiossa Tasalanaukion kohdalla (pysäkki nro 2009 Raision keskusta) ja Naantalissa (pysäkki 3018 Naantalin keskusta).
Linja-autokyyti edellyttää ennakkoilmoittautumista, rajallinen osallistujamäärä. Ilmoittautumislinkki kuljetukseen:
https://www.lyyti.in/Vanhat_ikkunat_kuntoon_5525
 
Keskiviikkona 24.8. klo 13-14 tutustuminen museopuutarhaan ja kasvikokoelmaan. Kuralan Kylämäen museopuutarhuri Leena Haimi esittelee museon puutarhaa ja perinnekasvikokoelmaa. Noin tunnin mittainen opastettu kävelykierros on maksuton ja sisältää mäkiä. Kokoontumispaikka tiedotetaan ilmoittautuneille. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. (Kierroksen sisältö on sama kuin vuonna 2021 järjestetyissä puutarhaopastuksissa.) Ilmoittautumislinkki: 
 
Keskiviikkona 7.9. järjestetään Trekoli, ansari ja rupuliruoho - Puutarhat osana kulttuuriperintöä -tapahtuma Sagalundin museossa Kemiössä klo 17-20. Illan aikana kuullaan puutarhojen merkityksestä ja tutustutaan kahteen museopuutarhaan. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille puutarhoista ja perinnekasvien vaalimisesta kiinnostuneille, mukaan lukien museoiden edustajat. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.
Ohjelma:
Tietokirjailija, tutkija, FT Teija Alanko: Kasvien ja puutarhojen merkityksestä ennen ja nyt.
Salon historiallisen museon intendentti Mia Juva: Miten herätellään uinuva museopuutarha – Meritalon museon pihan uusi elämä.
Sagalundin museon johtaja John Björkman: Sagalundin 130-vuotiaan puutarhan synty ja vaiheet.
Sagalundin museo sijaitsee osoitteessa Museotie 7, Kemiö. Maksuton tapahtuma sisältää kevyen keittoaterian ja kahvin. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista 31.8. mennessä. Tapahtumaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Ohjelmaan sisältyy pistäytyminen Sagalundin museopuutarhassa, mikä kannattaa huomioida pukeutumisessa.

Tapahtuman järjestää Turun museokeskuksen Yhdessä ympäristössä -projekti yhteistyössä Sagalundin museosäätiön ja Salon historiallisen museon kanssa. Tapahtuma on osa Turun museokeskuksen alueellista vastuumuseotyötä.

Tapahtumaan järjestetään maksuton linja-autokuljetus Turun linja-autoasemalta kello 15.45. Paluu Turkuun noin kello 21.30. Matkan varrelta on mahdollisuus nousta kyytiin 110-tien varrelta Kaarinasta ja Piikkiöstä, Paimiosta Sauvontien risteyksestä sekä Sauvosta. Pysäkit tiedotetaan tapahtuman ilmoittautumissivulla. Huom! Muistathan ilmoittautua tapahtumaan, vaikka et tarvitsisi yhteiskuljetusta. 
 
Ilmoittautumislinkki tapahtumaan: https://www.lyyti.in/trekoli-ansari-ja-rupuliruoho

Tiistaina 20.9. klo 17.30 rakennetaan Kuralan Kylämäkeen linnunpönttö telkälle ja harmaasiepolle. Aiempaa nikkarointiosaamista ei tarvita. Nämä kaksi uutta pönttöä ripustetaan yhdessä museon alueelle illan aikana. Lisäksi kokeiluverstaalla nautitaan talkookahvit ja jutellaan perinneympäristön linnuista. Teemaillan toteutuminen edellyttää vähintään 3 osallistujaa. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista:

Keskiviikkona 21.9. klo 17.00-18.15 Yhdessä ympäristössä -projektin syystapaaminen ja kiitostilaisuus. Tervetuloa kuulemaan projektin toiminnasta Kuralan Kylämäessä ja maakunnassa. Kerromme valokuvaesityksen kera miten kulttuuriympäristöjä on vaalittu yhdessä asukkaiden kanssa. Puheenvuoroja ja vapaa sana. Tarjolla suolainen ja makea pala kahvin kanssa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki projektin lähi- ja etätapahtumiin tai talkoisiin 2021-2022 osallistuneet sekä muut kulttuuriympäristöjen hoidosta kiinnostuneet tai aihepiirin parissa jo toimivat – asukkaat, yhdistykset ja museotyöntekijät. Huomioithan, että Tryskimakasiini on ulkotilaan verrattava viileä rakennus, johon pukeudutaan ulkovaatteisiin. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...