tiistai 1. kesäkuuta 2021

Yhdessä ympäristössä, Kuralan Kylämäessä

 

Asukkaiden rooli yhteisen kulttuuriperintömme vaalimisessa toteutuu useimmiten kotiseutu-, museo- ja perinneyhdistysten kautta. Myös me Turun museopalveluissa haluamme mahdollistaa aktiivisen toimijan roolin kaikille, joita kulttuuriympäristön hoito ja vaaliminen kiinnostavat.

Laadukkaiden palvelujen tarjoaminen ja palvelujen kehittäminen yhdessä asukkaiden kanssa kuuluvat tänä päivänä kuntien korkealle nostamiin tavoitteisiin. Niin myös Turussa, jossa asukas- ja asiakaslähtöisyys on yksi kaupunkimme toimintalupauksista. Tämä lupaus on vahvasti sisäistetty Turun museopalveluissa, jossa mietimme jatkuvasti erilaisia tapoja saada palvelut yhä paremmin vastaamaan asukkaiden ja asiakkaiden tarpeita.

Kokeilemme uutta toimintamallia tänä kesänä Kuralan Kylämäessä. Museo- ja kulttuurivirkistysalueella starttaa kesäkuussa Museoviraston rahoittama Yhdessä ympäristössä -projekti. Kiinnostaisiko sinua päästä mukaan vaalimaan kulttuurihistoriallisesti arvokasta aluetta? Haluaisitko osallistua muinaisjäännöskohteen tai kävelypolun kasvillisuuden kitkemiseen? Miten olisi maalaustalkoot mukavalla porukalla? Mukaan voi yksittäisten asukkaiden lisäksi ilmoittautua myös yhdistys.

Kuralan Kylämäessä kulttuuriympäristöjä, kuten perinnemaisemia, vaalitaan ja säilytetään jälkipolville. Kuva: TMK.
  Harrastustoiminnan mahdollistamista

Asukkaiden vapaaehtoistoiminta hyödyttää museoita. Esimerkiksi niin kutsuttujen elävöittäjien sekä muiden vapaaehtoisten ja talkoolaisten merkitys museoille on suuri. Asukkaiden ja yhdistysten panostusta arvostetaan. Palvelujen tarjoamisen näkökulmasta kyseessä on myös historiaan ja kulttuuriperintöön liittyvän harrastustoiminnan mahdollistaminen kuntalaisille.

Haluamme käydä keskustelua, mitkä kulttuuriympäristön hoitoon liittyvät vapaaehtoistehtävät asukkaita kiinnostavat. Tavoitteena on, että asukkaat tai yhdistyksen jäsenet sitoutuisivat kertaluontoista talkookeikkaa pidemmäksi ajaksi mukaan vaalimaan museoaluetta. Vapaaehtoistoimintaan tullaan liittämään keskustelutilaisuuksia ja esitelmiä sekä tutustumista museon toimintaan ja kasvikokoelmiin. Vapaaehtoisille järjestetään myös kiitostilaisuuksia.

 

Museoalueen hoitoon sisältyy monenlaisia tehtäviä. Kuva: TMK.   ' 
  

 

 

 

 

Kulttuuriympäristön omaksi kokeminen

Turun museokeskus tarjoaa Yhdessä ympäristössä -projektissa asukkaille innostavaa tietoa Kuralan Kylämäestä ja sen museoalueen hoidosta. Perinteisistä työtavoista ja -tekniikoista voidaan järjestää osallistavia työnäytöksiä. Myös asukkaat voivat jakaa omaa osaamistaan esimerkiksi maisemanhoitoon tai vanhoihin työtapoihin liittyen. Toivomme, että kansalaiset voivat kokea kulttuuriympäristön omakseen ja ymmärtää yhä paremmin sen merkityksen.

Kuralan Kylämäellä ja muilla museokeskuksen toimipaikoilla on jo ystäväyhdistyksiä. Niiden työ on äärimmäisen tärkeää. Haluamme lisätä asukkaiden hyvinvointia tarjoamalla uusia harrastus- ja osallistumismahdollisuuksia myös uusille kiinnostuneille, yli kuntarajojen. Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka voidaan ottaa käyttöön muuallakin maakunnassa. Yhdessä ympäristössä -projekti on osa Turun museokeskuksen alueellista vastuumuseotyötä.

Turun kaupunki vakuuttaa kaikki museokeskuksen vapaaehtoistoimijat tapaturmien varalta. Vapaaehtoistoimijoiden kanssa laaditaan sopimus, jonka allekirjoituksen yhteydessä käydään läpi toimintatavat museokohteessa. Pitkäjänteinen osallistuminen toimintaan on toki toivottavaa, mutta sopimus ei sido ajallisesti. Vapaaehtoinen voi irtisanoa sopimuksen koska tahansa niin halutessaan.

 

Kuralan Kylämäen museoalueella on kaksi rautakautista kalmistoa, jotka sijaitsevat kuvassa laitumen takana näkyvässä metsikössä. Kuva: TMK


Projekti käynnistyy etätilaisuudella ja tutustumiskäynnillä

Yhdessä ympäristössä -projektin käynnistystilaisuus järjestetään torstaina 10.6.2021 klo 17 – noin 18.15. Kaikille avoimessa etätilaisuudessa kerrotaan Kuralan Kylämäen museoalueesta, museotoiminnasta, muinaisjäännöskohteesta ja Yhdessä ympäristössä -projektista sekä keskustellaan museokeskuksen vapaaehtoistoiminnasta. Ilmoittamalla 10.6. klo 14 mennessä sähköpostisoitteesi projektin koordinaattorille osoitteeseen kristiina.syrjasuo@turku.fi saat Teams-linkin tilaisuuteen.

Kuralan Kylämäen alueella sijaitsevalle muinaisjäännöskohteelle järjestetään tutustumiskäynti lauantaina 19.6.2021 klo 13. Maksuttomassa, kaikille avoimessa tapahtumassa museokeskuksen arkeologi Sanna-Kaisa Saunaluoma kertoo mäellä sijaitsevista rautakautisista polttokenttäkalmistoista, joista vanhempi ajoittuu merovingiajalle (550-800 jaa.) ja nuorempi 1000-luvulle. Opastetun tutustumisretken kesto on alle tunti. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon puh. 040 484 0510 tai sähköpostitse kristiina.syrjasuo@turku.fi 18.6. klo 14 mennessä. Museoalueella sijaitseva kävelyretken lähtöpaikka tiedotetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Retki sisältää kävelyä mäellä ja maastossa eikä siten sovellu liikuntarajoitteisille.

Samana lauantaina 19.6. Kuralassa myös keitetään punamultamaalia klo 12-16. Teemapäivä sisältyy Kuralan Kylämäen kesäohjelmaan. Museoalueelle on vapaa pääsy.

Yhdessä ympäristössä -projekti on mukana Kuralan Kylämäessä myös pehtoorin maatalousnäyttelyssä 14.-15.8. ja Esihistoria esille -tapahtumassa 16.-19.9.

Tapahtumien järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat koronarajoitukset.

Kristiina Syrjäsuo
Projektitutkija
Turun museokeskus

 

Niin kutsutuilla elävöittäjillä taustayhdistyksineen on tärkeä rooli museotoiminnassa. Vapaaehtoistoimintaa ollaan nyt laajentamassa myös kulttuuriympäristöjen vaalimiseen. Kuva: TMK.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...