perjantai 1. maaliskuuta 2019

Pakkaustehtaan pitkä tarina päättyi

Hj. Jousi Oy:n mainoslehtinen n. 1950-luvulta.
Kuva: Turun museokeskus/Viivi Vuorinen
Alun perin albumi- ja salkkutehtaana, viime vuosikymmenet muovipakkaustehtaana tunnetuksi tullut Hj. Jousi Oy lopetti toimintansa vuoden 2018 lopulla. Perheyritys oli perustettu vuonna 1914.

Tehtaan perustaja oli Hjalmar Jousi (ent. Josefsson), joka aloitti yritystoimintansa kenkä- ja saapasvoiteiden valmistajana Turun keskustassa 1900-luvun alkuvuosina.

Myöhemmin Raunistulaan perustettiin tehdas, joka valmisti mm. valokuva- ja postikorttialbumeita, muistikirjoja, salkkuja ja käsilaukkuja. Kun Raunistulassa olleet tilat kävivät ahtaiksi, tehtaan toiminta jatkui Läntisellä Pitkälläkadulla v. 1924.


Tehdas toimi vuodesta 1924 lähtien osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 13. Kuva on 1930-luvulta.
Kuva: Turun museokeskus/Mauno Mannelin
Jousi alkoi 1930-luvulla valmistaa bakeliittituotteita. Puolustusvoimille tehtiin mm. sytyttimien hylsyjä ja jalkaväkimiinan kuoria. Käsilaukkujen ja lompakoiden valmistus jatkui. Yritys perusti myös käsilaukkuliikkeen Turkuun ja Helsinkiin 1930-luvulla.


Hj. Jousi Oy:n n. 1930-40-luvulla valmistamia bakeliittikuorisia koru- ja kellokoteloita.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen
Jalkaväkimiinan bakeliittikuori n. 1930-40-luvulta.
Kuva: TMK/Kari Hintsala.
1970-luvulta lähtien Hj. Jousi Oy toimi Piispanristillä. Viimeisinä vuosikymmeninä tehtaalla valmistettiin etenkin muovituotteita monenlaisiin tarpeisiin: rasioita, koteloita ja laatikoita mm. elintarvike-, lääke-, ja kosmetiikkateollisuudelle. Yrityksellä oli myös oma kello- ja korukotelomallistonsa.


Hj. Jousi Oy valmisti pakkauksia myös ulkomaisten asiakkaiden tarpeisiin. Vasemmalla sveitsiläisen Swatch-merkkisen kellon kaareva kotelo, jota tehdas valmisti parin vuoden ajan. Sininen Century-niminen kotelo on esimerkkinä Jousin omasta kello- ja korukotelomallistosta.
Kuva: TMK/Viivi Vuorinen
Tehtaan toiminnan lopettamisen yhteydessä Turun museokeskus sai liittää kokoelmiinsa ainutlaatuista teollisuushistoriaa. Museokeskuksen tämän vuoden tammikuussa Hj. Jousi Oy:ltä saamaan lahjoitukseen sisältyi esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa yrityksen alkuvuosikymmeniltä aina viime vuosiin asti. Paikan päällä jo hiljenneellä tehtaalla tehty dokumentointi täydensi kulttuuri- ja paikallishistoriallisesti arvokkaan paketin.


Jousin tehtaan työntekijät valmistamassa valokuvakehyksiä 1930-luvulla.
Kuva: TMK/Mauno Mannelin

Teksti: Viivi Vuorinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...