maanantai 10. joulukuuta 2018

Aurora-mitali Eija SunalleRakennustutkija Eija Sunalle myönnettiin 10.12.2018 Aurora-mitali pitkäaikaisesta, Varsinais-Suomen rakennetun kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Eija on tehnyt yli kolmen vuosikymmenen mittaisen uran vanhojen rakennusten ja niiden oikeaoppisen korjaamisen puolesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Aurora-mitali myönnetään rakennustutkimuksen ja rakennussuojelun edustajalle.

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain joulukuussa Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle.
 
Aurora-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Kalle Karttunen vuonna 1977.

Eija tuli Turun maakuntamuseoon, nykyiseen Varsinais-Suomen maakuntamuseoon töihin  1970-luvulla dokumentoimaan purettavia rakennuksia. Maakunnallisena rakennustutkijana hän on toiminut vuodesta 1985 lähtien. Eija on erikoistunut antikvaariseen korjausneuvontaan jakaen väsymättömästi tietojaan vanhojen rakennusten kunnostajille. Hän toimii myös korjausavustusten käytön valvojana Varsinais-Suomessa. Aloittaessaan rakennustutkijana Eija oli mukana kehittämässä ja edistämässä rakennuskannan inventointia maakunnassa. Tähän liittyen hän myös kirjoitti ensimmäisen osan Varsinais-Suomen rakennuskulttuurisarjasta. Ruskon kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta ilmestyi vuonna 1987.

Eijan uran alkuaikoina vanhoja rakennuksia pidettiin monin paikoin, sekä maalla että kaupungissa, kehityksen esteinä. Eija on omalla työllään vaikuttanut merkittävästi näiden asenteiden muuttumiseen, samoin kuin vanhan rakennuskannan säilymiseenkin. Rakennustutkijan työhön kuuluu oleellisesti yhteistyö kuntien viranomaisten, ELY-keskuksen sekä Varsinais-Suomen liiton kanssa sekä osallistuminen kuntien kaavoitusprosesseihin.  Eija on mukana viemässä kulttuuriympäristöarvoja asemakaavoihin ja kommentoi ja antaa lausuntoja suojeltujen rakennusten muutostöistä.

Eija keittämässä punamultaa.
Kulttuuriympäristön ja vanhojen rakennusten lisäksi Eijan harrastuksiin kuuluvat lampaiden kasvatus sekä suunnistus. Tutkimuksellisena erityiskiinnostuksen kohteena hänellä on vanhat tapetit ja kaakeliuunit, ja Eija onkin museomme tapettiasiantuntija. Monet ovat olleet mukana kuuntelemassa Eijan luentoja vanhojen rakennusten kunnostamisesta ja tähän on taas mahdollisuus helmikuun alussa olevilla rakennusmessuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...