perjantai 18. elokuuta 2017

Egentliga Finlands museidag 2017 
I Virmo har en ny historisk utställning om prästgården 1917 öppnats i den gamla samskolan.

Den sista söndagen i augusti är det åter dags för Egentliga Finlands museidag! Museidagen har redan blivit en etablerad tradition i landskapet, där lokalmuseer från Kimito till Loimaa bjuder på sitt bästa. Om du missat en utställning eller ett museum får du nu en sista chans. Många museer som annars bara kan ses på beställning håller även öppna dörrar på museidagen.

Över 40 museer och andra sevärdheter från hela landskapet deltar. Alla anmälda museer har dessutom gratis inträde på museidagen. Det lönar sig alltså att göra bredare museirunda och pröva hur många museer du hinner med. Eller kombinera villaavslutningen med ett besök till ortens hembygdsmuseum. Våra lokalmuseer har mycket varierande innehåll så det lönar sig att besöka flere museer. 

I år syns självständighetens 100-årsjubileum starkt i museernas utbud. Till exempel deltar många lokalmuseer i projektet Egentliga Finland för 100 år sedan¸ som ur varierande perspektiv  berättar om vad som var på gång i landskapet då Finland blev självständigt. Läs mer på sidan www.egentligafinland1917.fi


Följande museer har öppet på museidagen med utbud på svenska:


Dalsbruks bruksmuseum, Tullbacksvägen 7, Dalsbruk
Öppet kl 11-17
Lekmiljö.
Ett Hem, Biskopsgatan 14, Åbo
Öppet kl 11-16
Sommarutställning: Dagboksanteckningar 1917-18.
Guidade rundturer kl 12 (fi), 13 (sv, fi) ja 14 (fi, eng).
Tilläggsuppgifter: 040 8669777

Nådendals museum, Mannerheimgatan 21, Nådendal
Öppet kl 11-18
Gratis kaffeservering kl 12–15.


Pargas hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13, Pargas
Öppet kl 11-17.

Sagalunds museum, Museivägen 7, Kimito
Öppet kl 11-17
Utställningar: 1917 och Lek och lekmiljöer.

Söderlångviks museum, Amos Andersonsväg 2, Dragsfjärd
Öppet kl 11-17.
Även i år har en stor mängd frivilliga hembygdsaktiva deltagit i att planera och förverkliga museidagens program. Att ta vara på lokalhisoria och lokalt kulturarv ligger till en stor den på frivilliga entusiasters axlar. Museidagen är våra lokalmuseers största gemensamma prestation. Den har fått en etablerad plats bland sommarens kulturevenemang och samlar en större publik för varje år. Museidagen arrangeras i samarbete med Egentliga Finlands museer rf och Egentliga Finlands landskapsmuseum. Själva programmet skapas av lokalmuseerna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...