maanantai 17. elokuuta 2015

Egentliga Finlands museidag 2015Museidagen erbjuder bl.a. ett sällsynt tillfälle att besöka Koskipirtti i Aura.
Sista söndagen i augusti tar vi det sista ut av sommaren! Egentliga Finlands museidag har redan blivit en etablerad tradition i landskapet, där lokalmuseer från Houtskär till Letala bjuder på sitt bästa. Om du missat en utställning eller ett museum får du nu en sista chans. Många museer som annars bara kan ses på beställning håller även öppna dörrar på museidagen.

Över 50 museer från hela landskapet deltar. Nästan alla har gratis inträde på museidagen. Det lönar sig alltså att göra bredare museirunda och pröva hur många museer du hinner med. Eller kombinera villaavslutningen med ett besök till ortens hembygdsmuseum. Våra lokalmuseer har mycket varierande innehåll så det lönar sig att besöka flere museer.

I Åboland och Åboregionen deltar flere museer med innehåll på svenska. Lär dig traditionella tekniker att använda yxa på Skyttala museum i Pargas eller besök den levande lantgården Fallas 1950-talsevenemang i Sagalund i Kimito. Houtskärs skärgårdsmuseum deltar redan en vecka tidigare, lördagen 22.8. i samband med evenemanget ”Matglädje”. På Ett Hem på Biskopsgatan i Åbo kan man, i tillägg till Alfred och Helene Jakobssons hem, bekanta sig med Primula auricula-blommans kulturhistoria. På Nådendals museum presenteras fotografihistoria, samt naturligtvis borgargården Hiilola.


MUSEER MED UTBUD PÅ SVENSKA I ÅBOLAND OCH ÅBOREGIONEN:
Ett Hem, Biskopsgatan 14, Åbo.
Öppet 11-16, gratis inträde. Sommarutställning om Primula Auricula – blomman och dess kulturhistoria.
Utställningen har gjorts i samarbete med studenter i museologi. På museets veranda finns en samling av traditionella krukväxter. Guidade rundturer kl. på finska och svenska , kl.12 och 13 på finska och svenska , kl 14 på finska och engelska.

Nådendals museum, Mannerheiminkatu 21 (Humppi) och Katinhäntä 1 (Hiilola), Nådendal.
Öppet 11-18, gratis inträde. Utställning: ”Stilla, var god!” Fotograferingens historia och bilder från Nådendal  Tilläggsinformation: mari.termonen@naantali.fi


Dalsbruks bruksmuseum, Tullbacksvägen 7 Dalsbruk.
Öppet kl. 11-18. Gratis inträde. Gratis bruksvandring 15:00, på två språk. Tilläggsinformation: 040-7219535.

Houtskärs skärgårdsmuseum, Näsby, Houtskär.
22.8. kl 12-16. (OBS datum) Gratis inträde. Klockan 13 ”Bakå på Houtskärsko”.

Pargas Hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13,  Pargas.
Öppet kl. 14-16. Gratis inträde. Sommarens utställning: Föreningshuset 1924-2013. Tilläggsinformation: 050-596 2112

Skyttala museum, Skyttalavägen, Pargas.
Öppet  kl. 12-14. Gratis inträde. Arbetsuppvisning med tema ”yxan”. Deltagarna får pröva gamla yxhuggningstekniker. Servering. Tilläggsinformation: 040-7219535.

Sagalunds museum, Museivägen 7, Kimito.
Öppet 11-17. Gratis inträde. Öppet hus på den levande lantgården Falla kl. 12-14, med familjeevenemang ”Minnen från 1950-talet”. Skörd i trädgårdslandet. 50-talslekar. Servering på Falla. Tilläggsinformation: 02-421738

Söderlångviks museum. Amos Anderssons väg 2, Dragsfjärd.

Öppet 11-18. Gratis inträde. Utställning: Med Amos ögon. Tilläggsinformation: 02-424662Hela landskapets program hittar du i den finska motsvarande bloggtexten här.Även i år har en stor mängd frivilliga hembygdsaktiva deltagit i att planera och förverkliga museidagens program. Att ta vara på lokalhisoria och lokalt kulturarv ligger till en stor den på frivilliga entusiasters axlar. Museidagen är våra lokalmuseers största gemensamma prestation. Den har fått en etablerad plats bland sommarens kulturevenemang och samlar en större publik för varje år. Museidagen arrangeras i samarbete med Egentliga Finlands museer rf och Egentliga Finlands landskapsmuseum. Själva programmet skapas av lokalmuseerna.


Tilläggsinformation om hela evenemanget:


Egentliga Finlands landskapsmuseum / Forskare John Björkman

0500 593 174 / john.bjorkman@turku.fi

Tilläggsinformation om museernas individuella program: se kontaktuppgifterna vid respektive museum.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...