keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Prikka-palvelu on työkalu nykydokumentointiin

Turun museokeskuksen Prikka-palvelu on päivitetty ja avattu uudestaan. Palvelun avulla museo tallentaa muistoja ja kokemuksia Varsinais-Suomesta. Paikkatietoon perustuva sivusto mahdollistaa digitaalisen joukkoistamisen nykyajan dokumentoinnissa sekä museokokoelmien tietosisältöjen rikastamisen. Samalla tavoitteina ovat paikallisen identiteetin vahvistaminen ja kulttuuriympäristöjen arvostuksen kasvattaminen.

                  Näkymä Humalistonkadulta Yliopistonkadulle, 1967. (Kuva: Keijo Hakanen / TMK) 

Prikka on luotu varsinaissuomalaisille asukkaille. Heitä kuultiin myös sivuston kehittämisvaiheessa, jolloin museokeskuksen sidosryhmiin kuuluvilta asukkailta saatiin arvokasta testaus- ja käyttäjäpalautetta.

Sivusto on työkalu nykydokumentointiin. Palvelu täydentää museokeskuksen haastatteluin, havainnoimalla ja valokuvaamalla toteuttamaa nykydokumentointityötä. Asukkaat voivat tallentaa omia muistoja ja kuvia Varsinais-Suomesta kirjautumalla palveluun. Prikka.fi avattiin ensimmäisen kerran vuoden 2020 lopulla ja sen toiminnallisuuksia on nyt parannettu.

                Prikka-palvelussa kerätään nyt muistoja Turun kauppahallista. (Kuva: Ilkka Hemmilä /
                Turun kaupunki)
 

Turun museokeskus julkaisee Prikka.fi:ssä kyselyitä ajankohtaisista teemoista sekä lähimenneisyyden ilmiöistä, asioista ja tapahtumista. Museokeskus saa palvelussa julkaistuihin aineistoihin käyttöoikeudet ja voi julkaista niitä esimerkiksi näyttelyissä ja julkaisuissa. Sivuston kautta voi lähettää kyselyjen aiheisiin liittyviä muistoja myös suoraan museolle ilman niiden julkaisemista verkkopalvelussa. Muiden tallentamia muistoja voi lukea kirjautumatta – yksi palvelun tavoitteista onkin edistää kulttuuriperintötiedon digitaalista saatavuutta.

Prikka-palvelu sisältyy Turun museokeskuksen uudenlaisiin tapoihin tutkia ja esittää paikallishistoriaa. Tarkoituksena on lähitulevaisuudessa mahdollistaa myös muiden Varsinais-Suomen museoiden teemakyselyjen julkaiseminen palvelussa, yhteistyössä museokeskuksen kanssa.

Palvelu on käyttäjille maksuton. Sivuston kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kirjautuminen tapahtuu suomi.fi-tunnisteella tai Vaski-kirjastokortilla. Muistot merkitään kartalle ja muistoon voi halutessaan liittää aiheeseen liittyvän, omistamansa valokuvan. Museokeskuksen saamien käyttöoikeuksien lisäksi valokuvan julkaisija voi halutessaan sivustolla lisensoida kuvansa muiden käytettäväksi. Sivusto on luotu mahdollisimman saavutettavaksi, ja muistoja voi sekä julkaista että lukea myös ilman kartan käyttöä.

                Näkymä Aurakadulta kohti kauppatoria, 1961. (Kuva: Keijo Hakanen / TMK) 

Asukkaat voivat auttaa museota tallentamaan millaista on elää tämän päivän Varsinais-Suomessa. Muistot ja kuvat liitetään museokeskuksen arkistoon tuleville sukupolville. Museon kiinnostuksen kohteina ovat niin arkinen elämä, pienet ilmiöt ja huomaamattomat muutokset kuin merkittävämmät tapahtumat ja suuret ilmiöt. Tällä hetkellä Prikka-palvelussa on avoinna kyselyt koskien muistoja Turun kauppahallista, elinkustannusten nousua, muuttuvaa kaupunkia ja turkulaista arkipäivää.

Prikka-palvelusta vastaa Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona toimiva Turun museokeskus. Sivuston teknisestä toteutuksesta vastasi Weasel Software. Palvelun jatkokehittämiseen saatiin osarahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Palvelussa julkaistaan kyselyitä muutaman kerran vuodessa. Joskus kyselyjä saatetaan julkaista tiheämmin johtuen esimerkiksi ajankohtaisesta aiheesta. Osoitteessa https://prikka.fi voi 31.8.2024 mennessä vastata seuraaviin kyselyihin:

• Muistoja Turun kauppahallista. Punatiilinen Kauppahalli on tarjonnut turkulaisille herkkuja jo yli 120 vuoden ajan. Millaisia muistoja sinulla on Turun kauppahallista?

• Elinkustannusten nousu. Viime aikoina kaikki on kallistunut, niin sähkön hinta kuin elintarvikkeet ja lainojen korotkin. Onko hintojen nousu vaikuttanut elintapoihisi?

• Muuttuva kaupunki. Elinympäristömme muuttuu monenlaisista syistä. Miten sinun ympäristösi on muuttunut ja mitä ajattelet muutoksista?

• Turkulainen arkipäivä. Tavallinen arki piiloutuu usein juhlan ja erityistapauksien alle. Millaista on sinun arkesi, nyt vuonna 2024?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...