torstai 14. marraskuuta 2019

Varsinais-Suomen vuoden museo 2019: Wirtala Retro Gaming Museum





Varsinais-Suomen museot ry ja Varsinais-Suomen maakuntamuseo myöntävät vuosittain Varsinais-Suomen Vuoden museoteko -tunnustuspalkinnon aktiivisesta museotoiminnasta ja ansiokkaasta paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä. Nyt tunnustuspalkinto jaetaan 22. kerran.

Tänä vuonna palkinto myönnetään yläneläiselle 11-vuotiaalle Eemil Nuortimolle, joka on perustanut kotinsa kanalaan toiminnallisen pelimuseon nimeltään Wirtala Retro Gaming Museum. Eemil Nuortimo on kerännyt muutaman sadan vanhan tietokone- ja konsolipelikokoelman, sekä yli 20 toimivaa pelikonetta 1970-luvun malleista aina vuoden 2012 malleihin. 




Alkujaan innostus lähti vanhoista Super Mario -peleistä, joista sittemmin kokoelma lähti laajenemaan muihin pelikoneisiin ja peleihin. Mario-pelit ovat kuitenkin yhä Wirtala Retro Gaming Museumissa keskeisessä ja näkyvässä roolissa. 

Wirtala Retro Gaming Museum on avoinna tiettyinä teemapäivinä, jolloin pelikoneet laitetaan käyntiin ja kävijät saavat pelata niillä. Kulttuuriperintöä on monenlaista ja ensimmäisten pelaajasukupolvien tullessa iäkkäämmiksi, alkaa vanhoilla tietokone- ja konsolipeleillä olla myös kulttuuriperintöarvoa. Uusien kulttuuriperinnön muotojen tunnistaminen onkin tärkeä osa museotyötä. Lisäksi Wirtala Retro Gaming Museumissa on ymmärretty, että vanhojen pelien elämys ei aukea vain katsomalla pakkauksia, vaan pelejä pitää päästä myös pelaamaan. Vanhat pelit kiinnostavat myös nuorempia polvia, mistä alakouluikäinen museomies Nuortimo on elävä todiste.

Wirtala Retro Gaming Museum on avoinna kesäkaudella sopimuksesta ja erityispäivinä. Aukiolopäivistä tiedotetaan museon Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/eemilinpelimuseo/







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...