tiistai 6. toukokuuta 2014

Tupla palaa Pohjolaan

Tupla-suklaapatukkaa ryhdytään jälleen valmistamaan Pohjoismaissa. Mutta miksi ihmeessä Museokeskus tästä uutisoi? Asia liittyy vahvasti museon tekemään nykydokumentointiin, sillä Tuplan valmistuksen siirtyminen Espanjasta Cloettan Ruotsin Ljungsbron suklaatehtaaseen nyt kevään ja kesän 2014 aikana on tarvinnut museon apua.

Tupla-paloja 70-metrisen
valmistumislinjan loppupäässä.
Valmistuksen siirto aloitettiin osittain jo syksyllä 2013, jolloin Turun museokeskus sai Cloettalta, entiseltä Leafiltä kyselyn: Mitä materiaalia meillä on Tuplan valmistusprosessista? Yrityksessä muistettiin, että Museokeskus oli dokumentoinut Turun tehtaan tuotantoprosesseja v. 2006 ennen tehtaan lopettamista. Nyt museon keräämää ja taltioimaa tietoa tarvittiin Tuplan tuotantolinjan Ruotsiin siirtämisen yhteydessä.

Tuplan valmistus on dokumentoitu hyvinkin tarkkaan ja siinä on selostettu mm. suklaamassan keiton vispaukset ja vakuumijärjestelmät ja palojen valmistuksen eri jäähdytysvaiheiden lämpötilat. Seitsemänsivuiseen raporttiin liittyy lisäksi 118 asiaa valottavaa valokuvaa prosessin eri vaiheista. Seikkaperäinen selostus oli iloinen yllätys tiedonnälkäiselle Cloettalle. Museon tekemä nykydokumentointi onkin tähdännyt aina siihen, että prosessin kuvauksen avulla tuotannosta saa mahdollisimman hyvän ja monipuolisen kuvan ja että jos ei ihan, niin melkein näillä tiedoilla voisi tuotetta valmistaa.

On ollutkin hienoa huomata, että museon tekemää nykydokumentointia tarvittiin jopa näin pian konkreettisesti auttamaan tämän hetken tuotantoa eikä vasta vuosikymmenien jälkeen kertomassa historiasta. Usein tehtailla jää työn tohinassa dokumentoimatta omat tuotteet ja tuotanto. Silloin on hyvä, että museot tekevät nykydokumentointia ja toimivat yritysten muistipankkeina.

Teksti: Sanna Kupila
Kuvat: Martti Puhakka

Täytemassa liukuhihnalla, jossa niiden oikea koko varmistetaan mauserilla mittaamalla. 

Leikkuri on leikannut täytemassan paloiksi ja ne kulkevat kohti ensimmäistä suklaapäällysten eli laseerauksen. Työntekijät tarkkailevat palojen painoa. 

Mantelirouheen ripottelun jälkeen palat saavat vielä toisen laseerauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...