torstai 7. syyskuuta 2023

Museokeskus muuttaa - Korkeakouluharjoittelija osana suurta kokonaisuutta

Kirjoittanut: Olli Puikkonen

Elämä on täynnä muutoksia ja monet asiat pysyvät harvemmin kovin pitkään täysin staattisessa tilassa. Tämä pätee niin yksittäisiin ihmisiin, ilmiöihin kuin instituutioihin. Nyt muutoksen tuulet puhaltavat museokeskuksen suuntaan. Kokoelmat on saatava muuttokuntoon ja uusiin tiloihin tämän vuosikymmenen puolella, vaikka blogin kirjoitushetkellä ei ole edes vielä varmaa, minne päin Turkua ja mihin tiloihin kaikki esineet tullaan uudelleensijoittamaan. Luonnollisesti tämä kaikki vaikuttaa keskuksessa työskentelevien ihmisten päivittäiseen työnkuvaan, olivatpa he sitten tutkijoita, konservaattoreita, vahtimestareita tai museoharjoittelijoita. 

Maalöytövarastosta löytyy lokerokaupalla tavaraa. Kuva Olli Puikkonen / TMK.


Runsauden pula

Arkeologikorkeakouluharjoittelijan rooli oli pääasiassa tänä kesänä maalöytövaraston esineiden digitointi, luettelointi ja ennen kaikkea jo luetteloitujen metallilöytöjen läpi käymistä. Koska uusissa kokoelmatiloissa metallilöydöille on varattu oma tilansa, täytyi tästä syystä käydä läpi jo luettelossa olevat materiaalit, jotta metallit voidaan erotella kaikista muista esineistä omaksi kokoelmakseen. 


Myös tämä Åbo Akademin 98/99 kaivauksilta aikoinaan löydetty avain sai uuden luettelointinumeron ja päivitetyt tiedot MIP-tietokantaan. Kuva Olli Puikkonen / TMK.


Heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen yksi asia tuli äärimmäisen hyvin selville. Tavaraa on paljon ja se kaikki on saatava sellaiseen kuntoon, että ne löytyvät vielä muuton jälkeen omilta paikoiltaan ja kategorioistaan niin digitaalisesti kuin fyysisesti. Käytännössä tämä tarkoitti kenkälaatikollisen metalliesineitä hakemista niille osoitetusta paikasta, vanhojen fyysisten löytöluetteloiden selaamista ja oikean esineen tietojen tallettamista ja päivittämistä MIP-tietokantaan. Monesti tämä tarkoitti myös löydöistä viimeisen viiden vuoden sisällä otettujen röntgenkuvien katselemista ja kiitos tämän moni alkuperäiseen löytöluetteloon ”möykyksi” merkityt esineet paljastuivat esimerkiksi paksun kuonakerroksen peitossa oleviksi niiteiksi. Näin ollen moni esine lähtee tulevaisuudessa uuteen kotiinsa päivitetyn löytönumeron lisäksi myös päivitetyillä tiedoilla. 


Keramiikkaa sille osoitetulta hyllyriviltä. Kuva Olli Puikkonen /TMK. 


Joukkuelaji

Museokeskuksen arkeologisten kokoelmien läpikäyminen muuttoa varten ei onneksi ole yhden miehen taistelu. Ja hyvä niin koska muuten vaadittaisiin Herakleen urotöiden vertaisia suorituksia. Pelkästään maalöytövarastossa on ajoittain käynyt muurahaispesään verrattavissa oleva kuhina, kun yksi työntekijä on valmistellut muuttoa läpikäymällä kokoelmia, kesätyöläinen on yhdessä nurkkapöydässä käynyt läpi kaikki maalöytövaraston tiilet ja onpa auttavaa kättä tarjoutunut niin vapaaehtoiselta kokoelmien valokuvaajalta kuin yhden viikon verran reippaalta TET-harjoittelijalta. Kahvitauoilla tietoa valuu sisäisiä kanavia pitkin myös kellarikerrokseen. Sisältö on lähes samanlaista. Tavalla tai toisella, kerroksesta ja työnkuvasta riippumatta muutto ja siihen liittyvät valmistelut nousevat jatkuvasti esille.

Luetteloidut ja kuvatut kokoelmien tiilet lähtövalmiina. Kuva Olli Puikkonen / TMK.

Katse tulevaisuudessa

Muuton hetki ei ole vielä käsillä, mutta tulevaisuudella on tunnetusti paha tapa saapua yllättäen ja itsestään suurta ääntä pitämättä. Harjoittelijan pesti on vain väliaikainen, joten varsinaista päätapahtumaa en tule koskaan tässä roolissa kokemaan. Sen sijaan voin sanoa tehneeni oman osani sen mahdollistamiseksi ja jättää hyvillä mielin viestikapulan seuraavalle henkilölle, joka astuu saappaisiini. Kuka hän sitten onkaan niin tekemistä riittää varmasti myös siihen työsarkaan. Onneksi tiedän myös sen, ettei hänen tarvitse suoriutua siitä omin neuvoin. 


Kiitos Olli työpanoksestasi!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...