keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kalliokaiverruksia Turun LaukkavuorellaTein paikalle arkeologisen maastotarkastuksen syksyllä 2013 turkulaisten Pentti Vihannon ja Ismo Lahtosen opastamana. Vihanto ja Lahtonen ovat vuosien aikana retkeilleet Laukkavuoren ympäristössä Katariinan kaupunginosassa ja kartoittaneet alueen kalliopintoihin taitavasti hakattuja kaiverruksia. He ovat myös perusteellisesti ja ansiokkaasti eri arkistolähteitä hyväksikäyttäen selvittäneet kaiverruksiin liittyvien henkilöiden henkilöhistorioita.Kirjoitukset ovat olleet tunnettuja jo 1800-luvun lopulla, mutta Vihanto ja Lahtonen ovat löytäneet niitä huomattavan määrän lisää. Kaikkiaan kaiverruksia on nyt löytynyt 7 eri maastonkohdasta, mutta sammaleen ja karikkeen alla niitä voi olla enemmänkin. Kirjoitukset ovat todennäköisesti pääosin 1800-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Ne sijaitsevat Laukkavuoren korkeimman kohdan länsi-lounaispuolella olevassa kallioisessa ja melko vaikeakulkuisessa maastossa, useimmat lähestulkoon pystysuorissa kallioseinämissä ja -pinnoissa. Kaiverruksissa on 1700- ja 1800 –luvuilla eläneiden Suomen Talousseuraan ja Turun Akatemiaan liittyvien henkilöiden nimiä ja nimikirjaimia.Aiemmin onkin arveltu, että juuri Turun Akatemian opiskelijanuorukaiset olisivat 1700-1800 –luvuilla Katariinanlaaksossa retkeillessään hakanneet nimiään kallioon. Pentti Vihanto on kuitenkin tarkkanäköisesti huomioinut, että kaiverrukset ovat niin taidokkaasti kallioon hakattuja, että niiden on täytynyt olla ammattimiehen tekemiä.Kaiverrukset sijaitsevat melko vaikeakulkuisessa maastossa, lähes pystysuorissa kallioseinämissä.Kirjoituksia esittelemässä Pentti Vihanto (takana) ja Ismo Lahtonen (etualalla). Vihannon ja Lahtosen ehkä merkittävin löytö alueella on observaattori Walbeckin ja kirkkoherra Martin Tolpon nimien löytäminen. Nimien on mainittu olevan Laukkavuorella Piikkiön kihlakuntakertomuksessa jo vuonna 1887, mutta myöhemmin niiden sijaintia ei ole pystytty paikallistamaan.Nimi A. G. SJÖSTRÖM ja lyyran kuva. 


 
Ns. Böckerin "sukuselvitys". Carl Christian Böcker (1786-1841) toimi Suomen Talousseuran sihteerinä vuosina 1813-1833. Böckerin sukuun liittyviä nimiä on kaikkiaan noin 270 x 200 cm:n laajuisella alueella.

 Toukokuussa 2014 kävin paikalla vielä uudestaan museon rakennustutkija Sanna Kupilan kanssa harjoittelemassa Turun kaupungin kiinteistöliikennelaitoksen mittausosaston uutta tarkkuus-GPS –laitetta. Kuvassa kartoittaja Jouni Ruotsi ja rakennustutkija Sanna Kupila testaamassa GPS-laitetta, jonka tarkkuus maastossa on noin 10 cm.GPS-laitteen harjoittelua Walbeckin ja Tolpon nimien kohdalla. Keväällä 2011 Vihanto oli löytänyt ko. nimien yläpuolelta 5-sakaraisen tähden, josta ei ollut aiempia tietoja. 
Laukkavuorella on myös komea muurahaiskeko.
Kaisa Lehtonen


2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä tästä Nimien on mainittu olevan Laukkavuorella Piikkiön kihlakuntakertomuksessa jo vuonna 1887, mutta myöhemmin niiden sijaintia ei ole pystytty paikallistamaan.

    VastaaPoista
  2. Olen viettänyt lapsuuteni samoissa maisemissa. Muistan ainakin kymmenkunta eri paikkaa joista löysimme kirjoituksia. Lähellä kukkulan lakea oli katajien ympäröimä kivetys jossa oli kirjoitusten lisäksi ristejä ja tähtiä, paikka vaikutti haudalta. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen mesta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...