Marketin hyllyjen välissä, melkein uuvahtaneena mutta
nyhtökauraa yhä edelleen sinnikkäästi etsivänä asiakkaana mietiskelin sitä, miten
lihasta on 1900-luvun lopulla tullut jokapäiväinen hyödyke. Aiemmin paistin tai
pihvin tapainen kokoliha oli pyhän ja juhlan ruokaa, ja ennen pakastimien
keksimistä maaseudulla saatiin tuoretta lihaa vain syksyllä teurastusaikaan.
Muutoin sitä vuoltiin pitkin vuotta säästeliäästi tiinuun suolatuista paloista.
Ja sen lisäksi on eletty pulakaudet, jolloin koko kansa vietti lihatonta aikaa -
ei pelkästään lokakuuta.
Museokeskuksen kohta kolmekymmenvuotiaassa ”elävän historian
kylässä” Kuralassa on ehditty havainnollistaa viime sotien jälkeistä maalaisarkea
mm valmistamalla ruokaa, oikeasti, satoja ja taas satoja kertoja. Eikä tietyn
ikäinen asiakas juuri tehokkaampaa siirtymää hajumuistojen
avulla menneeseen voi saadakaan kuin aistimalla kypsänä
kuplivan läskisoosin, muhevan lanttulaatikon tai liinan alla jäähtyvän tuoreen ruisleivän
tuoksun porstuaan ja ulko-ovelle saakka!
Vuosien varrella tuvassa on porissut ja pihissyt varmaankin tuhannen vanhan reseptin mukaan valmistettu ruoka, läskisoosi kunniasijalla
niiden joukossa. Mutta pula-ajan ankaruudessa aito läskisoosi sai jäädä tekemättä
niissä kodeissa, joissa ei voitu kasvattaa omaa kesäpossua ties missä eteiskomerossa,
tai jolla ei ollut suhteita sellaista jaloa taitoa harjoittavaan tahoon.
Lihalle etsittiin siis silloinkin kuumeisesti korvikkeita.
Kumma kyllä, sellaisina ei käytetty nykyisin tiedettyyn tapaan ravintoarvoltaan
vastaavanlaisia eli proteiinipitoisia papuja ja herneitä. Ehkäpä tavoitteena olikin määrä, ja
kasvimaan oli laskettu tuottavan neliötä kohti runsaimmin syötävää massaa, kun siihen
kylvettiin juureksia. Sillä juuri niitä pula-ajan resepteissä suosittiin.
Hain käsikirjastostamme esille Iso-Kohmon ruoanlaiton
tutun perusopuksen: Varsinais-Suomen marttapiiriliiton kokoaman kirjan
”Varsinaissuomalainen ruokaperinne 1930 - 1950-luvuilla.
Sieltä löytyy lihakastikketta korvanneen punajuurilisäkkeen
ohje:
Aivan kuten nykyinen nyhtökaura pyrkii jäljittelemään lihan syyrakennetta ja suutuntumaa, myös 1940-luvun punajuurilisäke yritti ulkonäollään ja valmistustavallaan korvata lihakastiketta. Aidon aineen puuttumisen arveltiin silloinkin kirpaisevan vähemmän, jos korvike muistutti korvattavaa mahdollisimman paljon. Kahvi on tästä mainioin esimerkki - melkein mitä tahansa paahdettua siementä tai juurta on aikojen kuluessa jauhettu ja juotu, kuvitellen ruskean kuuman juoman edes hiukkasen maistuvan kahvilta.
Pula-ajan korvikekeksinnöt voi nykyisen yltäkylläisyyden keskellä kääntää voitoksi. Jo aikaa sitten huomattiin, että niukkuuden sanelema vähärasvainen ja kuitupitoinen kasvisravinto on terveydellemme eduksi ja sopii laihduttajalle. Nyttemmin sen voi todeta täyttävän myös eettisyyden ja ilmastoystävällisyyden kriteereitä.
Pula-ajan korvikekeksinnöt voi nykyisen yltäkylläisyyden keskellä kääntää voitoksi. Jo aikaa sitten huomattiin, että niukkuuden sanelema vähärasvainen ja kuitupitoinen kasvisravinto on terveydellemme eduksi ja sopii laihduttajalle. Nyttemmin sen voi todeta täyttävän myös eettisyyden ja ilmastoystävällisyyden kriteereitä.
Vegaanitrendiin ja tammikuun vegaanihaasteeseenkin pääsee mukaan, kun muuttaa punajuurilisäkkeestä
Iso-Kohmon käyttöön muotoutuneen ”lihattoman läskisoosin” eli punajuurikastikkeen
ohjetta hieman:
Tämä siis vinkkinä niille kaltaisilleni, jotka edelleen ovat vailla nyhtökauran käyttökokemusta.
Tämä siis vinkkinä niille kaltaisilleni, jotka edelleen ovat vailla nyhtökauran käyttökokemusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti