Kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön hoito on tärkeää työtä, jota muun muassa monet yksityiset omistajat, yhteisöt, yritykset ja kunnat tekevät jatkuvasti. Arvokkaaseen työhön on saatavilla avustuksia, joista nostamme tässä esiin keskeisimpiä. Alueelliset vastuumuseot toimivat usein avustuskohteiden valvojana ja meiltä aluevastuumuseon työntekijöiltä saa apua avustusten hakemisessa ja käytössä.
Museovirastosta voi 15.10.-30.11.2021 välisenä aika hakea rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämisavustusta. Museoviraston avustukset on tarkoitettu ensisijaisesti rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla suojeltuihin kohteisiin tai muuten merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Sekä ELY-keskusten että Museoviraston avustuskohteissa käytetään perinteisiä, rakennusajalle tyypillisiä materiaaleja ja vältetään tarpeetonta uusimista, jotta rakennusten ominaispiirteet säilyisivät.
Kauppias Jakob Bremerin hauta Piikkiön kirkon kupeessa korjattiin Museoviraston entistämisavustuksella. Kuva: Henrik Bremer
Museovirastosta voi hakea avustusta myös paikallismuseoiden hankkeisiin. Hakuaika on parhaillaan käynnissä ja avustusta voi hakea 27.10.2021 saakka. Avustuksen tavoitteena on tukea paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä sekä paikallismuseotoiminnan kehittämisen ja suunnitelmallisuuden edistämistä. Avustusta voidaan myöntää muun muassa kokoelmien hoitoon, sähköiseen luettelointiin sekä konservointiin ja säilytysolosuhteiden parantamiseen. Avustusta voidaan myöntää myös perusnäyttelyn uusimiseen, kulttuuriperintö- ja -ympäristökasvatukseen sekä asukaslähtöisten palveluiden kehittämishankkeiseen. Lisäksi avustusta voidaan myöntää sellaisiin museorakennusten kunnostustoimenpiteisiin, jotka eivät vähennä rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa. Sen sijaan museon tavanomaisten toimintamenojen kattamiseen avustusta ei voi käyttää. Museoviraston verkkosivuilta voi tarkistaa, mihin avustusta voi hakea ja epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä Varsinais-Suomen alueelliseen vastuumuseoon, Turun museokeskukseen.
Viiasten kartanomuseon pihapiirin tuulimylly korjattiin viime kesänä Museoviraston paikallismuseoiden hankkeisiin myöntämällä avustuksella.
Kuva: Anna-Maria Niinikoski
Avustuksia voi hakea myös muinaismuistolailla rauhoitetun kiinteän muinaisjäännöksen hoitoon. Museoviraston myöntämät muinaisjäännösalueiden hoitoavustukset on tarkoitettu edistämään muinaisjäännösten säilymistä ja tunnistamista ja hoitoavustusten hakuaika on 15.10.-30.11.2021.
Suomen Kotiseutuliitolta on mahdollista hakea seurantalojen korjausavustusta vuosittain syyskuussa. Avustuksilla mahdollistetaan ensisijaisesti perinteisten, vakiintuneessa käytössä olevien seurantalojen välttämättömiä korjauksia, joiden myötä seurantalojen erityispiirteet säilyvät ja rakennusten käytettävyys paranee. Seurakunnat voivat hakea kirkkohallitukselta kirkollisten rakennusten ja muiden seurakunnan toimitilojen rakentamiseen ja korjaamiseen kirkkohallituksen rakennusavustusta, jonka viimeinen hakupäivä on vuoden viimeinen päivä.
Mathildedalin työväentalon katto on uusittu konesaumapeltikatteena Suomen Kotiseutuliiton avustuksella. Kuva: Sara Tamsaari
Avustuksia myöntää lisäksi ELY-keskus, jonka avustukset rakennusperinnön hoitoon ja saariston ympäristönhoitoon ovat haettavissa 18.10.-30.11.2021. ELY-keskusten avustuskohteet ovat usein kaavamääräyksin suojeltuja rakennuksia tai muuten kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti