Lokakuinen aamu valkenee tavallisen harmaana varsinaissuomalaisessa taajamassa. Päivän uutisotsikoissa vilahtelevat sanat ilmastonmuutos, luontokato, päästöt, luonnonkatastrofi ja hiilikädenjälki. Sanat ovat toistuneet viime aikoina kiihtyvällä tahdilla. Ympäristöhuolet ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät toimet näkyvät ympärillämme monin erin tavoin. Ne voivat olla suuria ja näyttäviä, kuten Elokapinan mielenosoitukset Valtioneuvoston linnan edustalla. Tai ne voivat olla pieniä arjen tekoja, kuten kierrättäminen, vanhan tavaran korjaaminen ja huoltaminen tai roskien kerääminen lenkin varrelta eli plogging.
Nappeja poistotekstiilimyymälä TST-Texvexissä. Kuvaaja Viivi Vuorinen, TMK.
Tällaiset ajankohtaiset ilmiöt kertovat meidän ajastamme, tämän päivän huolista ja arkisesta elämästä. Näitä tallennetaan museoihin kertomaan tästä ajasta tuleville sukupolville. Nykyajan ilmiöiden dokumentointia tehdään pääosin haastatteleluin, havainnoimalla ja valokuvaamalla. Tallennettua aineistoa voidaan käyttää esimerkiksi museon näyttelyissä, julkaisuissa ja tutkimuksessa.
Ihmisten huolen taustalla on tutkittu tieto ilmaston lämpenemisestä. Maapallon keskilämpötila on noussut noin asteen esiteolliseen aikaan verrattuna ja jatkaa ihmisen nykytoimilla nousuaan yli kolmen asteen. Ellemme pysty hillitsemään lämpötilaa kohottavia päästöjä, seuraukset luonnolle ovat katastrofaaliset. Pariisissa vuonna 2015 solmitussa ilmastosopimuksessa tavoitellaan lämpötilan nousun rajaamista 1,5 asteeseen. Turun kaupunki on mukana ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2029. Kaupungilla on nyt käynnissä 1,5 asteen elämä -kampanja, jonka avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Turun museokeskus on mukana kampanjassa ja museon motto on ”Vaali vanhaa”.
Vanhaa voi vaalia monella tapaa. Käytettyjen tavaroiden ja vaatteiden hankkiminen on yksi keino vanhan vaalimiseen. Kaiken ei tarvitse olla uutta ja käytetyn tavaran ostaminen säästää luontoa. Laadukkaiden käytettyjen vaatteiden ostaminen on noussut trendikkääksi ja niiden löytäminen Turun keskustasta on tänä päivänä helppoa. Keskusta-alueelle on viime vuosien aikana noussut useampikin vaatteita myyvä second hand -liike. Ompelimo Punaisen Norsun yrittäjä Helena Opas kertoi kasvomaskien dokumentoinnin yhteydessä huomanneensa, että on ihmisiä, jotka tulevat selkeästi second handia varten kierrokselle. ”Tämä on kyllä ihan tulevaisuutta”, hän jatkoi. Punaisen Norsun liikkeen yhteydessä on käytettyjen laatuvaatteiden myymäläosaston lisäksi vaatteita ja asusteita lainaavan Vaatepuun tilat. Yhä suositummaksi onkin tullut ajatus siitä, ettei kaikkea tarvitse omistaa, vaan tarvittaessa voi myös lainata.
Vanhasta tavarasta kannattaa pitää huolta, ja jos sitä ei enää tarvitse, siitä voi koittaa muokata jotain uutta ja tarpeellista. Esimerkiksi Texvexin poistotekstiilien kierrätyspisteessä valoverhoista tehtiin pesupusseja ja kauhtuneista tyynyliinoista kauppakasseja. Vain mielikuvitus on rajana!
Kuva. Froteekankaasta tehtyjä pesulappuja Texvexin poistotekstiilimyymälässä. Kuvaaja Viivi Vuorinen, TMK.
Vanhan
rakennuksen korjaamisessa kannattaa vältää tarpeettoman laajamittaista
uusimista ja korjata vain vauroituneet kohdat. Lisää säästävästä vanhan talon
korjaamisesta voi lukea museon rakennustutkija Sara Tamsaaren kirjoituksesta
Turun kaupungin kulttuuriblogiin:
https://www.turku.fi/blogit/kulttuuriblogi/saastava-korjausrakentaminen-ilmastoteko
Harmaana lokakuun aamuna on hyvä myös katsoa ympärilleen ja olla tyytyväinen siihen mitä näkee, mitä jo omistaa. Ja ilahtua siitä, että mitään uutta ei tarvitse hankkia.
Vanha pihapiiri Raunistulassa. Kuva Sanna Kupila, TMK.
-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti