maanantai 25. syyskuuta 2017

Tutkijat saarilla


Tehokolmikkomme (museon tutkijat Sanna Kupila ja Johanna Viitaharju sekä kaupungin kaavoitusyksiköstä suunnittelija Samuli Saarinen) aloittivat Turun Satavaa ja Kakskertaa ympäröivien pikkusaarten rakennuskannan inventoinnin elokuun lopulla täydellä rytinällä. Kolme päivää vietimme maastossa kartan, kameran ja eväiden kanssa.



Ensimmäisenä päivänä jalkauduimme Järvistensaareen, jonne venekuskimme Timo Seppälä pudotteli meitä eri paikkoihin. Jokaisella oli oma kolmannes saaresta tutkittavana. Aikaa kuusi tuntia.
Saaret olivat yllättävän kallioisia ja korkeita. Upeita näköaloja riitti.
 
Kohteen paikallistaminen tuotti joskus yllätyksen: tässähän sen pitäisi olla!

Seuraava päivä oli pikkusaarten tehokasta inventointia pomppumenetelmällä. Kuvausta mereltä tai lyhyitä rantautumisia saariin.
Pienten saarten rakennukset sai hyvin kuvattua mereltä. Kuvassa Loistokari.




Kolmantena päivänä pompimme myös eri saarten välillä. Timo pudotteli meitä eri saariin ja soitettaessa nouti ja kuljetti seuraavaan. Tehokasta, mutta uuvuttavaa, totesimme. Muutaman päivän aikana saimme ison osan urakastamme valmiiksi.

Samalla olemme todenneet, että saarille on jouduttu rahtaamaan vuosikymmenten mittaan valtavasti sementtiä, kiveä, perustusharkkoja, puutavaraa ja valmismökkipaketteja.





Saldona oli myös laskematon määrä portaita, joihin tutustuimme




Viehättäviä yksityiskohtia löytyi sekä itse kesämökeistä että niiden ulkorakennuksista: pääskysenpesälauta räystään alla, venevajan oven haka ja melkein huomaamatta jääneen käymälän upea ikkuna.


Ja vihdoin. Venekyydin odotusta. Näyttää leppoisalta ja sitä se tässä kohdin olikin. Monen tunnin maastotyön jälkeen oli mukava hetken istua.

Mutta ei urakka vielä tähän lopu!

Työpöydällä odottaa nyt vino pino karttoja ja kone on täynnä valokuvia. Urakka jatkuu näin ollen pitkin syksyä tietokoneen ääressä ja vielä on muutama saarikin inventoimatta. Selvitystyötä tehdään Turun kaupungin yleiskaavaa ja Satava-Kakskerran osayleiskaavaa varten. Maankäyttö- ja rakennuslaki kun toteaa, että kaavoituksen taustana pitää olla riittävät selvitykset.

Sanna Kupila ja Johanna Viitaharju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti