keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Muuttuvan satamanseudun muistoja



Carl von Kügelgen: Turun linna Kakolanmäeltä, 1818. Turun kaupungin taidekokoelma.
Kuva: Turun museokeskus/Martti Puhakka
Tänä kesänä Turun museokeskuksen nykydokumentointia tehdään Turun linnan liepeillä ja matkustajasatamassa, sillä näillä alueilla on edessään suuria muutoksia. Valokuva- ja videodokumentoinnin tarkoituksena on tallentaa, miltä linnan lähistöllä ja satamassa näyttää juuri nyt.

Carl von Kügelgenin laveeraus jutun pääkuvana edustaa pari sataa vuotta sitten tehtyjä Turun linnanseudun näkymien tallennuksia, tosin taiteilijan silmin. Teoksessa linna ja sen ympäristö nähdään Kakolanmäen suunnasta kuvattuina. Maalauksen keskivaiheilla voi erottaa linnan lähellä sijainneen englantilaisen puutarhan ja siellä seisseen obeliskin. Nykyään puutarhan paikkeilla on Linnanfältin asuinaluetta.

Muutaman lähivuoden kuluessa Viking Linen ja Tallink Siljan varustamoille rakennetaan yhteinen laivaterminaali Turun satamaan. Viking Linen automatkustaja- ja rahtiliikenteen käytössä nykyään oleva maa-alue rannan tuntumassa vapautuu uuden terminaalin valmistumisen aikoihin. Paikalle on tarkoitus rakentaa Historian museo vuoteen 2029 mennessä. Yhteisterminaalin, museorakennuksen ja jo käynnissä olevan lähialueiden asuntorakentamisen tuomat muutokset ympäristöön ovat merkittäviä.

Historian museota suunnitellaan Turun linnan lähelle, kuvassa oikealla näkyvälle alueelle.
Kuva vuodelta 2005.
Kuva: Turun museokeskus/Skyline Foto


Viking Linelle ja Silja Linelle nousee yhteinen terminaali Turun satamaan.
Kuva vuodelta 2005.
Kuva: Turun museokeskus/Skyline Foto

Kuvallisen dokumentoinnin lisäksi tulevan syksyn mittaan toteutetaan myös linnan lähistön asukkaiden ja alueella työssä käyvien haastatteluja. Tarkoituksena on tallentaa muistoja ja tarinoita, jotka liittyvät linnaan ja satamaan.

Näkymä Linnanpuistosta etelään, taustalla vasemmalla näkyy Telakkarannan kerrostaloja.
Kuva: Turun museokeskus/Viivi Vuorinen

Valokuvadokumentointia ovat kesällä 2019 olleet tekemässä Museokeskuksen valokuvaaja ja tutkija. Kuviin on tallentunut mm. linnan lähistön katunäkymiä ja laivaterminaalialuetta rakennuksineen. Samalla on pidetty mielessä Historian museon ideointiin ja suunnitteluun liittyvät tarpeet.


Viking Linen terminaalin sisäänkäynti ja Seaport Hotelin itäpäätyä.
Kuva: Turun museokeskus/Ville Mäkilä

Viking Linen terminaalin taksiasema. Taksiyritysten välinen kilpailu ja erimielisyydet olivat vuoden 2019 puheenaiheita muuallakin kuin Turussa.
Kuva: Turun museokeskus/Viivi Vuorinen

Museokeskus ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa asialla, mitä tulee linnan lähistön ja sataman dokumentointiin. Suhteellisen hitaasti tapahtuvien muutosten seuraamisen lisäksi museo reagoi, mahdollisuuksien mukaan, myös nopeasti ilmaantuviin ja katoaviin ilmiöihin. Esimerkkinä voi mainita tammikuun 2007 tulvan valokuvadokumentoinnin. Silloin merivesi nousi Turun satamassa niin korkealle, että se haittasi liikkumista terminaaleissa.


Tammikuussa 2007 merivesi tulvi satamaan. Silja Linen terminaaliin pääsi väliaikaista kävelysiltaa pitkin.
Kuva: Turun museokeskus/Martti Puhakka
Lokit rentoutuivat Viking Linen terminaalialueella heinäkuussa 2019.
Kuva: Turun museokeskus/Ville Mäkilä


Keskellä Seaport Hotel, vasemmalla Viking Linen terminaali, taustalla Silja Linen terminaali. Kuva on koostettu useasta pienemmästä kuvasta.
Kuva: Turun museokeskus/Ville Mäkilä


Teksti: Viivi Vuorinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...