Museon ehtymätön etikettilähde, Hellakselta tullut arkisto,
antaa aina uusia löytöjä. Nyt esittelyssä sota-ajan tuotteita. Huhtamäki-yhtymä valmisti sota-aikana useita tuotteita Suomen puolustusvoimille. Sodan
jälkeen näistä ravintoainetuotteista kehittyi Huhtamäen yksi tuotantohaara,
RaNa- eli ravinto- ja nautintoainetuotteet.
Ipnoksen leipätehdas oli jo vanhastaan valmistanut
puolustusvoimille näkkileipää ja sodan aikana tehtaan koko tuotanto palveli
puolustusvoimien tarpeita. Paksun näkkileivän lisäksi armeijan käyttöön menivät
myös makaronit ja keksit. Tosin keksien laatu oli sokerin ja rasvan puutteen
vuoksi hieman toista kuin normaalisti.
Hellas ei pystynyt sota-aikana valmistamaan normaaleja
makeistuotteita, ei ollut kaakaopapuja, ja sokeria oli käytössä vain armeijan
tuotteisiin. Hellas joutuikin kehittelemään erilaisia korviketuotteita, joista
tärkeimmäksi muodostui puurokastikejauhe. Se kehitettiin alun perin armeijan
käyttöön maidon vastikkeeksi.
Puurokastikejauheessa oli sokeria, sitruunahappoa, perunajauhoa ja kuivattuja marjoja.
Hyvänä tuotteena sitä valmistettiin vielä sodan jälkeenkin, sillä pula-aikana korviketuotanto jatkui.
Hyvänä tuotteena sitä valmistettiin vielä sodan jälkeenkin, sillä pula-aikana korviketuotanto jatkui.
Kaukopartioretkiä varten sotilaille jaettiin
yksittäispakkauksia kuten 80g lihajauhekastike-kuutoita.
Sotilaiden tarpeisiin kehitettiin myös vitaminoituja
karamellejä. Helsingin yliopistossa Anneli Pranttila väitteli 2006
ravitsemustieteessä aiheesta "Rintamamiesten muonitus Suomessa sotavuosina
1939-1945". Tässä väitöskirjassa kerrotaan mm. että Puolustusvoimien henkilöt
olivat verranneet useita Huhtamäen tuotteita kolmeen saksalaiseen tuotteeseen
ja todenneet, että Huhtamäki Oy:n karamellit täyttivät hyvin vitamiinivaatimukset
eivätkä ne sulaneet ja tarttuneet toisiinsa varastossa.
Näitä vitaminoituja virkistysmakeisia jaettiin etulinjan
joukoille, varsinkin rasittavien marssien aikana käytettäväksi. Niiden jakelua
ei sallittu normaalitilanteissa, ”paitsi, jos ilmennyt vitamiinin puute on vain
lyhyt”.(Ote Pranttilan väitöskirjasta s. 65)
Etulinjalaisille ehkä jaettiin myös Marssijuomaa ja
Sotatarmojuomaa. Niiden pakkauksissa, kuten ei muissakaan pakkauksissa tuohon
aikaan, ole tuoteselostetta.
Pranttilan väitöskirjasta onneksi löytyi tieto
Sotatarmojuoman sisällöstä: sokeria, maitojauhetta, Ovomaltinea, sideainetta,
spriitä ja hyydytysainetta. Vaikuttaa näin ollen hieman terästetyltä kaakaolta.
Ovomaltine on ohramaltaan, kaakaon, kanamunien ja maidon sekoitus.
Marssijuoman sisältö on edelleen arvoitus.
Sotilaat saivat myös kaljajauhetta.
Se sisälsi mallasjauhoa,
humaloita ja sokeria ym. Kesällä 1942 sitä valmistettiin
rintamalla n. 40 tonnia. Melko viileän kesän vuoksi sen käytöstä ei kuitenkaan saatu paljon kokemuksia.
Kahviannoksiakin jaettiin. Marjakeittotiiviste oli raportoidun kaukopartiomuona-kokemusten mukaan erittäin hyvä ja virkistävä.
Sanna Kupila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti