maanantai 4. lokakuuta 2021

Museot ja asukkaat vaalimaan kulttuuriympäristöjä yhdessä

Turun museokeskuksella käynnissä olevassa Yhdessä ympäristössä -projektissa vaalitaan vanhaa yhdessä asukkaiden kanssa. Kiinnostuneet voivat osallistua kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ympäristöjen vaalimiseen Kuralan Kylämäessä. Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka voidaan laajentaa myös muualle maakuntaan.

Kuralan Kylämäki on toiminut projektin pilottikohteena kesän ajan. Kulttuuriympäristöihin liittyvä asukastoiminta jatkuu talvitauon jälkeen Kylämäessä jälleen ensi keväänä. Mitä sitten on tehty? Kesäkuussa startannut projekti alkoi asukkaille järjestetyllä tutustumiskäynnillä Kylämäen alueella sijaitsevaan muinaisjäännöskohteeseen, vanhempaan ja nuorempaan rautakautiseen polttokenttäkalmistoon. Kesä-heinäkuussa maalattiin museon uusia pälkkiaitoja punamullalla. Maalaustalkoot jatkuivat kesän lopussa. Asukkailla oli myös mahdollisuus tulla opettelemaan keittomaalin valmistusta Iso-Kohmon pihaan, jossa punamultaa keitettiin.


 
Asukkaat maalaamassa pälkkiaitoja Kuralan Kylämäessä. Kuva: TMK

Keskikesällä järjestettiin opastettuja kävelyitä, joilla tutustuttiin Kuralan Kylämäen museopuutarhaan ja kasvikokoelmaan. Loppukesällä tempaistiin ohdaketalkoot laitumella. Lisää vapaaehtoistoimintaa on jo ideoitu ensi kesälle. Yhdistyksiä on yhteistyössä mukana. Tämän vuoden viimeinen talkooteema oli linnunpönttöjen rakentaminen ja niiden ripustaminen museoalueelle. Suunnitelmana on ensi vuonna bongailla perinneympäristön lintulajistoa yhdessä.

Koronapandemia hankaloitti projektin toimintaa hieman. Asukkaille pystyttiin kuitenkin tarjoamaan osallistumismahdollisuuksia etätilaisuuksien lisäksi paikan päällä pienryhmissä. Elokuulle suunniteltu perinnemaisemaseminaari siirrettiin vuoteen 2022. Seminaarissa kerrotaan arkeofyyteista eli ns. muinaiskasveista ja tutustutaan Kuralan Kylämäen laitumiin ja ketoihin.

 

Laiduneläimet toimivat perinnemaisemien hoitajina Kuralan Kylämäessä. Kuva: TMK

Syyskuussa järjestetyssä maakunnallisessa webinaarissa käsiteltiin perinnekorjaamista. Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatio ry:n toiminnanjohtaja Heidi Salviander-Wahe kertoi vanhan talon vuosikellosta ja vauriokartoituksesta. Museokeskuksen tutkija Sara Tamsaari kertoi säästävästä korjausrakentamisesta ja vanhojen rakennusten ulkohuollosta. Esitelmiin voi tutustua osoitteessa https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/palvelut/kulttuuriymparisto.

Projektin tavoitteena on innostaa lisää ihmisiä mukaan vaalimaan yhteistä kulttuuriperintöämme. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat ympäristöt eivät säily automaattisesti, vaan niistä on pidettävä huolta – oli kyse perinnemaisemasta, vanhasta rakennuskannasta tai muinaisjäännöskohteesta. Myös perinteisten työtapojen opettelu, käyttäminen ja uusille sukupolville siirtäminen ovat osa kulttuuriympäristöjen vaalimistyötä.

Asukkaat tutustumassa Kuralan Kylämäen museopuutarhaan ja kasvikokoelmaan. Kuva: TMK

Kulttuuriympäristöjen vaalimisesta saattaa tulla mieleen perinteisesti arvokkaaksi mielletyn kohteen, kuten ylvään kartanomiljöön, hoito. Mutta vanhan maakellarin katon korjaus perinteisillä menetelmillä ja materiaaleilla tai vajan maalaaminen punamullalla on yhtä lailla osa kulttuuriympäristöjen vaalimistyötä. Vanhan vaalimiseen voi osallistua pitämällä huolta oman pientalon tai kesämökin rakennuskannasta ja pihapiiristä tai osallistumalla museoalueiden hoitoon. Esimerkiksi kotiseutumuseoita hoidetaan pitkälti talkoovoimin, samoin muinaisjäännöskohteita. Turun museokeskus haluaa Yhdessä ympäristössä -projektin avulla mahdollistaa asukkaiden osallistumista myös julkisomisteisten rakennusperintö- ja kulttuuriympäristökohteiden vaalimiseen.

Vapaaehtoistoiminta Kuralan Kylämäessä tulee jatkumaan. Tietoa ja tekemistä yhdistävä toimintamalli tullaan ensi vuonna jalkauttamaan maakuntaan. Paikallismuseot ja muut toimijat voivat soveltaa ja sovittaa toimintamallin ajatusta omaan toimintaan ja kohteeseen sopivaksi. Yhteissuunnittelu on jo aloitettu. Yhdessä ympäristössä -toimintamalli sisältää tiedon ja tekemisen yhdistelmän vuorovaikutteisesti: asukkaat saavat tietoa kulttuuriympäristöjen vaalimisesta ja osallistuvat niiden hoitoon, ja voivat samalla tuoda mukaan omaa asiantuntijuuttaan ja osaamistaan.

 

Kristiina Syrjäsuo
Projektitutkija
Turun museokeskus, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti