”Pois työpöydältä” on erään erinomaisen blogin nimi. Kadehdittavan osuva nimi, johon voin samaistua, sillä ainakin omat kulperiblogitekstini syntyvät siitä lähtökohdasta: olen haalinut jonkin työperäisen kipinän sytyttämänä tietoa, joka pitää saada pois työpöydältä, pois tietokoneen työpöydältä ja pois omasta päästä sen jälkeen kun se ei enää ole työssä ajankohtaista. Tässä jälleen yksi.
Konkreettisen työpöytäni sillä kulmalla, johon pinoutuvat ”selvitä myöhemmin” –luokan arvoitukset ja ongelmat, lojui pitkään pieni lappu, vain sentin korkuinen ja muutaman sentin levyinen paperiliuska. Se oli löytynyt erään esinelahjoituksen sisältävän pahvilaatikon pohjalta. Lappu ja sen arvoituksellinen teksti osuivat aika ajoin silmiini. OLET TEHNYT OSUUTESI, lappu vakuutti.
Lapusta otettu valokopio on nyt silmieni tasolla työhuoneen seinällä lohduttavine lauseineen. Monet saattavat jo yllä olevan kuvan perusteella tietää, mistä on kyse. Sana aseveljet lauseen alla johdattaa oikeaan suuntaan.
Aseveliyhdistykset syntyivät talvisodan jälkeen, kun palveluksessa olleet halusivat ylläpitää sodan aikana syntynyttä vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnettaan. Nopeasti syntyi myös valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Aseveljien Liitto, joka otti tehtäväkseen tukea vapaaehtoistyöllä kootuin varoin mm taloudelliseen ahdinkoon joutuneiden aseveljien perheitä. Kun veljeä ei jätetä, ei jätetä myöskään hänen perhettään.
Asevelitoiminta paisui pian monimuotoiseksi verkostoksi. Aseveljien maanantaitalkoot oli yksi toimintamuodoista. Se otettiin käyttöön vuonna 1941. Sotatoimiin osallistumattomille palkansaajille annettiin näin mahdollisuus kantaa kortensa kekoon. Kolmen kuukauden ajan he luovuttivat kunkin viikon maanantain ensimmäisen työtunnin palkan yhteiseksi hyväksi. Viikon vaikeimmaksi koettu maanantaiaamun ”kitutunti” valittiin siksi, että juuri sen aikana ansaittujen rahojen lahjoittaminen kirpaisi ja tuntui siten moraalisesti suuremmalta uhraukselta.
Pieni lappu on irrotettu yllä olevan mukaisen lomakkeen alareunasta. Kun kaikki kaksitoista tositelappua oli käytetty, jäljelle jäi todistus osallistumisesta maanantaitalkoisiin. Kauemminkin kuin nuo kaksitoista viikkoa sai Aseveljien Liiton kanssa solmittua sopimusta toki jatkaa, ja niin tekivät monet.
Maanantaitalkoihin osallistumisesta on jaettu todisteeksi myös rintapielessä kannettavia merkkejä. Yllä vuosien 1943 ja 1944 merkit Helsingin Kaupunginmuseossa. (Lähde Finna, CC BY 4.0 )
Suomen Aseveljien Liiton toimintaa jatkoi vuonna 1957 perustettu Suomen Sotaveteraaniliitto.
--------
Lähteenä teos Keijo K. Kulha: Aseveljien aika. Porvoo 1980
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti