torstai 9. maaliskuuta 2017

Papukaijasta se alkoi





Viime syksyn Turun taiteiden yönä tuli vaellettua ympäri kaupungin katuja kulttuuria etsimässä. Oikein viehättävää kulttuuria löytyikin eräästä vanhantavaran liikkeen/antikvariaatin ikkunasta. Kaunis n. 20 cm korkea, kirkkailla väreillä koristeltu keraaminen papukaija. Kaijan hintalapussa luki hinnan lisäksi: ”Turun kaakelitehtaan valmistama”. Kaakelitehtaan valmistama? Kaakelitehdashan teki kaakeleita, mitä tämä nyt on?

Seuraavana päivänä kahvihuonekeskustelussa selvisi, että graafikkomme on kaikessa hiljaisuudessa, oman työnsä ohella kirjoittanut gradun Kaakelitehtaan esineistä. Hänen tuomionsa oli armoton: "Ei Kaakelitehtaalla tuollaisia tehty". Kaakelitehtaan valmistamista maljakoista ja muista esineistä osoittautui olevan oikein esitekin. Esitteen jakelu ei ilmeisesti ole ollut kovinkaan laaja, koska tehtaan lukuisten kaakeliluetteloiden joukosta ei sellaista ole koskaan aiemmin ainakaan minun silmiini tullut. Ei löytynyt papukaijaa niiltä listoilta.

Turun kaakelitehtaassa valmistettiin maljakoita ja muita pienesineitä vuodesta 1907 1950-luvulle, jolloin keramiikkaosasto lakkautettiin. Valikoima oli varsin laaja, erilaisia maljakoita oli tehtaan luettelossa lähes 200 kappaletta ja sen lisäksi myös koko joukko tuhkakuppeja ja muita käyttöesineitä

Apina

Aivan alkuvuodesta tuli museoon kysely maljakosta, jonka alaosassa istuu apina. Asiakkaalla oli epäily, että maljakko olisi Kaakelitehtaan valmistama. Jälleen työtoverin gradua hyödyntäen oli helppo kertoa asiakkaalle, että kyllä kyllä, Kaakelitehtaan apinamaljakkohan se on, numero luettelossa on 326a.

 Kopio Pukkilan tehtaan hallussa olevasta esineluettelosta. Kuvassa keskellä vasemmalla apinakoristeinen pikkumaljakko.


Norsu

Apinamaljakon yhteydessä kävi ilmi, että ihan tässä lähialueella on myynnissä Kaakelitehtaan Norsumaljakko. Museon kokoelmissa on entuudestaan muutamia Kaakelitehtaan maljakoita, mutta ei yhtään eläinhahmomaljakkoa. Sellainen pitää saada! Kun näin alkuvuodesta hankintamääräahojakin vielä oli käytettävissä, niin sellainen olisi nyt mahdollista hankkia. Kun ideaa oli muutamaan otteeseen pyöritelty ja sitten saatettu hankinnoista päättävän henkilön tietoon, niin jo samana iltapäivänä oli esineestä kaupat tehty. Silloin kun netin toreilla on jotain myynnissä, niin ei ole varaa aikailla. Kyllä museon hankintojakin voidaan tehdä nopeasti!

Norsumaljakko on 28 cm korkea, suurimmalta leveydeltään 20 cm. Perusmuotoilultaan maljakko noudattaa klassista, amfora-tyyppistä maljakkomallia, mutta maljakon suun molemmilla puolilla on norsun päät, joiden kärsät muodostavat maljakolle korvat. Maljakko on lasitettu kaakelitehtaan tuotteille tyypilliseen tapaan kahdella erivärisellä, osittain päällekkäin menevällä lasitteella, yläosa on ruskea ja alaosa vihreä. 

Usein lasitteet ovat paksuja ja mattapintaisia, mikä yhdistettynä yleensä varsin tummiin väreihin saa esineet näyttämään raskailta. Vain hyvin harva kaakelitehtaan maljakko on leimattu. Yleensä niissä on ollut vain paperinen liimalappu valmistajatietoineen. Laput ovat vuosien kuluessa luonnollisesti kadonneet. Kuinka moni maljakko onkaan joutunut tuhon omaksi, kun ei ole tiedetty, että kyseessä on aito, vanha turkulainen tuote!


Eija Suna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...